Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑ: Οι βασικές θέσεις των κομμάτων που διεκδικούν είσοδο στη Βουλή...

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑ: Οι βασικές θέσεις των κομμάτων που διεκδικούν είσοδο στη Βουλή – Το πορτρέτο των πολιτικών αρχηγών

-

Δημιουργήθηκε : Σάββατο, 19 Σεπτέμβριος 2015

ΑΘΗΝΑ- «Είναι όλα έτοιμα, τόσο για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών όσο και για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της ροής των αποτελεσμάτων και όλη η κυβέρνηση εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της γι’ αυτό» δήλωσε η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου μετά την ξενάγησή της στο Κέντρο Τύπου στο Ζάππειο.

Η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Τύπου συνοδευόμενη από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Ροδόλφο Μορώνη και τον Υπουργό Επικρατείας Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του Κέντρου που θα φιλοξενήσει 487 δημοσιογράφους από 31 χώρες, 20 ειδησεογραφικά πρακτορεία, 50 τηλεοπτικούς και 19 ραδιοφωνικούς σταθμούς, 33 εφημερίδες.

Πως έφτασε η Ελλάδα σε τόσο σύντομο

χρονικό διάστημα να οδηγείται ξανά σε εκλογές;

Το χρονικό των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα, ξεκινά με μία πρωτοφανή για τα βουλευτικά δεδομένα της χώρας πλειοψηφία στήριξη κυβερνητικής πρότασης, αλλά ταυτόχρονα και με μία εξίσου πρωτοφανή ρήξη της κυβερνητικής συνοχής σε τόσο σύντομο διάστημα από την εκλογή της. Το ΚΥΠΕ παρουσιάζει πως έφτασε η Ελλάδα ξανά στις κάλπες.

Η συμφωνία με τους πιστωτές της 12ης Ιουλίου 2015 για ένα νέο μνημόνιο, το τρίτο κατά σειρά από το 2010, και η έγκριση του από την Βουλή στις 14 Αυγούστου 2015 προκάλεσε «πολιτικό σεισμό στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ», όπως ανέφεραν τότε τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, και ήταν ουσιαστικά η αιτία που η χώρα οδηγείται την Κυριακή στις κάλπες.

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η μεγαλύτερη από τις πολλές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, θεώρησε ότι προδόθηκε το βροντερό «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου και καταψήφισε την νέα δανειακή σύμβαση. Το «ρήγμα» στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος όλο και βάθαινε.

Η κυβέρνηση είχε χάσει την «δεδηλωμένη», μία από τις βασικές αρχές του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, με δεδομένο ότι η ψήφιση του τρίτου μνημονίου κατέστη δυνατή μόνο με τις ψήφους της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι).

Έτσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με διάγγελμά του στις 20 Αυγούστου, υπέβαλλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και μετά από τις δύο άκαρπες διερευνητικές εντολές, η Ελλάδα οδηγείται σε νέες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, τις δεύτερες μέσα σ’ ένα χρόνο. Στις 27 Αυγούστου ορκίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, που της έλαχε ο κλήρος να γίνει η πρώτη Ελληνίδα πρωθυπουργός, έστω και για ένα μήνα.

Από την πρώτη ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το περίγραμμα της προεκλογικής του καμπάνιας: Ζητά καθαρή εντολή τετραετίας από το εκλογικό σώμα, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις λεγόμενες συστημικές δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος. Αργότερα θα βάλει νερό στο κρασί του και θα θέσει προϋποθέσεις για συνεργασία κυρίως με τα ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Η είσοδος του Σεπτεμβρίου και η δημοσίευση πληθώρας δημοσκοπήσεων επιφυλάσσει μια μεγάλη έκπληξη. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης κλείνει γρήγορα την δημοσκοπικά χαοτική διαφορά του κόμματος του από τον ΣΥΡΙΖΑ και διεκδικεί επί ίσοις όροις την πρωτιά και την πρωθυπουργία. Η διαφορά των δύο κομμάτων εξουσίας από τότε παραμένει πολύ μικρή στα όρια του στατιστικού λάθους και η αυτοδυναμία αποτελεί μακρινό όνειρο και για τους δύο μονομάχους.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν και άλλες ενδιαφέρουσες τάσεις του εκλογικού σώματος, που δείχνουν να παγιώνονται έως αυτή τη στιγμή. Ο Βασίλης Λεβέντης, ένας πολιτικός που προσπαθεί εδώ και τριάντα χρόνια μέσω πολυσυζητημένων για το ύφος και το περιεχόμενό τους μεταμεσονύκτιων τηλεοπτικών μονολόγων του σε διάφορα περιθωριακά κανάλια να μπει στη Βουλή, δείχνει να ξεπερνά με το κόμμα του, την «Ένωση Κεντρώων», το όριο του 3%, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κινούνται κάτω του ορίου εισόδου στη Βουλή και, σύμφωνα με αναλυτές, κινδυνεύουν να πληρώσουν την πολιτική κυβίστηση που έκαναν με την ψήφιση του μνημονίου.

Το νέο κόμμα η «Λαϊκή Ενότητα» με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη δείχνει να κινείται δημοσκοπικά κατώτερα του αναμενομένου, αλλά να μπαίνει στη Βουλή, ενώ η «Χρυσή Αυγή» διεκδικεί την παραμονή της στην τρίτη θέση, που εξασφαλίζει την τελευταία διερευνητική εντολή σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Στις 11 Σεπτεμβρίου ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι 14 κόμματα και 5 συνασπισμοί κομμάτων πληρούν τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν τις ψήφους του εκλογικού σώματος. Αυτές οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό, όπως επιτάσσει ο εκλογικός νόμος.

Αναλυτικά στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου θα πάρουν μέρος τα κάτωθι κόμματα:

• ΣΥΡΙΖΑ (Αλέξης Τσίπρας)

• Νέα Δημοκρατία (Ευάγγελος Μεϊμαράκης)

• Χρυσή Αυγή (Νίκος Μιχαλολιάκος)

• Κ.Κ.Ε. (Δημήτρης Κουτσούμπας)

• Το Ποτάμι (Σταύρος Θεοδωράκης)

• ΑΝΕΛ ( Πάνος Καμμένος)

• Λαϊκή Ενότητα (Παναγιώτης Λαφαζάνης)

• Ένωση Κεντρώων (Βασίλης Λεβέντης)

• ΟΚΔΕ (Διοικούσα Επιτροπή)

• Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση (Κωνσταντίνος Παπανικόλας)

• Κοινωνία – Πολιτική παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια (Μιχαήλ Ηλιάδης)

• Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (Ηλίας Ζαφειρόπουλος)

• Ε.ΠΑ.Μ. (Δημήτρης Καζάκης)

• δημιουργία, ξανά! (Θάνος Τζήμερος)

και οι κάτωθι συνασπισμοί:

• Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)

• Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) με την συμμετοχή του Μετώπου της Αντικαπιταλιστικής, Επαναστατικής, της Κομμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας και των ΕΕΚ –Τροτσκιστές

• Κ.Κ.Ε.(μ-λ) και Μ-Λ Κ.Κ.Ε.

• Δημοκρατικοί – Κοινωνία Αξιών – Κόμμα Πειρατών Ελλάδας

• Πατριωτική Ένωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση «Ε.ΛΑ.Σ» (Εθνεγερσία,

Ανατολή της Ρωμιοσύνης και Εθνικός Λαϊκός Σχηματισμός – Ε.ΛΑ.Σ).


Οι βασικές θέσεις των ελληνικών

κομμάτων που διεκδικούν είσοδο στη Βουλή

Η προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα ήταν, κατά την κοινή εκτίμηση πολιτικών επιστημόνων και αναλυτών, σύντομη, υποτονική και μονότονη.

Κυριάρχησε το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών και το ποιος θα διαχειρισθεί καλύτερα το μνημόνιο. Οι δύο τηλεμαχίες (9 και 14 Σεπτεμβρίου), οι πρώτες μετά το 2009, έδωσαν ένα ιδιαίτερο τόνο στην προεκλογική περίοδο, αλλά όπως δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο πολιτικός επιστήμονας Λευτέρης Κουσούλης, δεν μας έκαναν σοφότερους για την επόμενη ημέρα, που η νέα κυβέρνηση θα έχει να διαχειρισθεί ένα μεγάλο όγκο προβλημάτων. Το ασφυκτικό πλαίσιο διεξαγωγής των δύο τηλεμαχιών έπαιξε αναμφισβήτητα τον ρόλο του.

Στο αφιέρωμα που ακολουθεί, το ΚΥΠΕ παρουσιάζει εν περιλήψει και επιγραμματικά τις βασικές θέσεις των κομμάτων που διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή, όπως αυτές παρατέθηκαν από τα κόμματα κατά την προεκλογική περίοδο.

ΣΥΡΙΖΑ: Καθαρή εντολή τετραετίας και υπό προϋποθέσεις μετεκλογική συνεργασία με τις συστημικές δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος. Καλύτερη διαχείριση του μνημονίου προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων, με στόχο τον απεγκλωβισμό από την λιτότητα. Ψηλά στην προεκλογική ατζέντα του κόμματος ήταν και το θέμα της πάταξης της διαφθοράς που, κατά την άποψή του, γιγαντώθηκε στην Ελλάδα επί των διακυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Κεντρικό σύνθημα: «Ξεμπερδεύουμε με το παλιό, κερδίζουμε το Αύριο».

Νέα Δημοκρατία: Δηλώνει ανοιχτή σε μετεκλογικές συνεργασίες και υποστηρίζει ότι αυτή μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το μνημόνιο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί ότι η διασφάλιση σταθερού πολιτικού κλίματος και η επίτευξη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την οριστική απομάκρυνση του Grexit, που καραδοκεί. Η ΝΔ, δια του αρχηγού της, επιμένει σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, όποιος κι αν βγει πρώτος. Κεντρικό σύνθημα : «Η Ελλάδα Μπροστά».

Χρυσή Αυγή: Από τα κόμματα του λεγόμενου αντιμνημονιακού μετώπου, καταψήφισε το τρίτο μνημόνιο και ζητά διαρκώς την απεμπλοκή της Ελλάδας από τις μνημονιακές πολιτικές. Δεν αποκλείει την επιστροφή στην δραχμή και ζητά μέτρα για την βελτίωση της αγροτικής και βιομηχανικής πολιτικής. Μία από τις πρώτες προτεραιότητες της είναι η ανάδειξη και η επίλυση του ζητήματος της λαθρομετανάστευσης. Κεντρικό Σύνθημα: «Πιστεύω στην Ελλάδα, ψηφίζω Χρυσή Αυγή».

Το Ποτάμι: Παραμένει το κατεξοχήν κόμμα των συνεργασιών και των συναινέσεων. Λέγεται μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι θα είναι σίγουρα στην επόμενη κυβέρνηση και απλώς οι κάλπες θα αναδείξουν τον συνεταίρο του, τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Νέα Δημοκρατία. Κεντρικό Σύνθημα: «Τους πληρώσαμε ακριβά. Τώρα Ποτάμι».

ΚΚΕ: Έδωσε έμφαση προεκλογικά στο ότι, όπως λέει, είναι πλέον το πιο συνεπές αντιμνημονιακό κόμμα, το μόνο που έχει καταψηφίσει και τα τρία μνημόνια. Σε μια αξιοσημείωτη στροφή της πολιτικής του, δεν θέτει θέμα εξόδου από το ευρώ αυτή την χρονική στιγμή, αφού θα συσσωρεύσει μεγάλα δεινά για το λαό, όπως υποστηρίζει. Κεντρικό Σύνθημα «Τους δοκίμασες…Τώρα με το ΚΚΕ υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής».

ΑΝΕΛ: Με κεντρικό σύνθημα «Αναγκαίο ΚΑΛΟ», το κόμμα του Πάνου Καμμένου, θεωρεί αναγκαίο όσο ποτέ τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης, «που θα προστατεύει την εθνική μας ταυτότητα, τις πολιτιστικές μας παραδόσεις και τη θρησκεία μας». Οι ΑΝΕΛ προτάσσουν στην βραχύβια αυτή προεκλογική περίοδο τα καλά του τρίτου μνημονίου , όπως το αναπτυξιακό πακέτο Γιουνκέρ.

ΠΑΣΟΚ: Το πάλαι ποτέ κραταιό σοσιαλιστικό κόμμα κατεβαίνει σε συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ και προβάλει συναινετικές δράσεις «Μόνο μαζί μπορούμε: Η ελπίδα απαιτεί συνεργασίες» είναι το κεντρικό του σύνθημα. Στοχεύει στην κατάκτηση της τρίτης θέσης, και δηλώνει δια της Προέδρου του ότι επιθυμεί ευρύτατη συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, αλλά επάνω σε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις, που θα είναι και δεσμευτικές.

Ένωση Κεντρώων: Βασικοί πυλώνες του προεκλογικού προγράμματος του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, η ποινικοποίηση του ρουσφετιού, η παραγωγική ανάπτυξη και το κράτος δικαίου. Συμφωνεί να μπει στο ελληνικό Σύνταγμα μια διάταξη για οροφή ελλείμματος στο 3% επί του ΑΕΠ, «γιατί το ρουσφέτι και το βόλεμα έχουν δηλητηριάσει το χαρακτήρα των νεοελλήνων».

Λαϊκή Ενότητα: Το κόμμα αυτό είναι νέο στο πολιτικό σκηνικό και προέκυψε από την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι «Λαφαζανίστας», όπως τους αποκαλούν, είναι σφόδρα αρνητικοί στις μνημονιακές πολιτικές και ευνοούν την επάνοδο στο εθνικό νόμισμα και εν προκειμένω στη δραχμή. Επίσης, ο επικεφαλής του νέου κόμματος έχει δηλώσει ότι μπορεί και πρέπει η Ελλάδα να αναζητήσει οικονομική βοήθεια και από άλλες χώρες, όπως Ρωσία, Κίνα, κλπ.

Το πορτρέτο των πολιτικών αρχηγών

των κομμάτων στην Ελλάδα

Στο 3ο και τελευταίο μέρους του αφιερώματος του ΚΥΠΕ στην «ταυτότητα» της εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζουμε εδώ ένα σύντομο πορτρέτο των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που διεκδικούν, άλλα την εξουσία, άλλα μια υψηλή και καθοριστική θέση, και άλλα την είσοδό τους στην Βουλή

Αλέξης Τσίπρας

Σε ηλικία 40 ετών ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο δεύτερος νεώτερος πρωθυπουργός στην ιστορία του ελληνικού κράτους και ο πρώτος που γεννήθηκε μετά την μεταπολίτευση. Στα μαθητικά του χρόνια οργανώθηκε στην ΚΝΕ, (νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος), όπου γνώρισε τη μελλοντική του σύντροφο Περιστέρα Μπαζιάνα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, Φοίβος και Ορφέας – Ερνέστο. Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην πολεοδομία και τη χωροταξία. Το 1999 εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο, όταν εκλέχθηκε Γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού. Στις 10 Φεβρουαρίου 2008 εξελέγη πρόεδρος του κόμματος από το 5ο τακτικό Συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας και σε ηλικία 34 ετών έγινε ο νεώτερος αρχηγός κόμματος στα ελληνικά κοινοβουλευτικά χρονικά. Στις 26 Ιανουαρίου 2015 ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ελλάδας, από την οποία παραιτήθηκε στις 27 Αυγούστου, μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου, αφού είχε χάσει την «δεδηλωμένη» της Βουλής. Ως άθεος, όπως έχει δηλώσει, είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που έδωσε πολιτικό όρκο, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Είναι οπαδός του Παναθηναϊκού και πολλές φορές έχει θεαθεί να παρακολουθεί αγώνες της αγαπημένης του ομάδας στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.


Βαγγέλης Μεϊμαράκης



Ο Πρόεδρος της ΝΔ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και κατάγεται από πολιτική οικογένεια της Κρήτης. Ο πατέρας του Ιωάννης Μεϊμαράκης ήταν βουλευτής της ΕΡΕ, όπως και ένας μακρινός συγγενής του ο Βασίλειος Μεϊμαράκης με το «Λαϊκό Κόμμα». Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από τα φοιτητικά του χρόνια αναμίχθηκε στην πολιτική με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ανήλθε στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος επί προεδρίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ήταν προστατευόμενος της Ντόρας Μπακογιάννη, εξού και «Ντοράκιας», παρατσούκλι με το οποίο ήταν γνωστός παλαιότερα. Από το 1989 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής στην Α΄ Αθηνών. Από το 2006 έως το 2009 διατέλεσε Υπουργός Εθνικής Άμυνας και από το 2012 έως τις αρχές του 2015 Πρόεδρος της Βουλής. Στις 6 Ιουλίου 2015 διαδέχθηκε τον Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ως προσωρινός πρόεδρος. Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Κολοκοτά, κόρη της ηθοποιού Νίτσας Μαρούδα, και έχουν δύο κορίτσια.



Νίκος Μιχαλολιάκος

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρχισε την πολιτική του διαδρομή στον ακροδεξιό χώρο το 1973 σε ηλικία 16 ετών, όταν εντάχθηκε στην οργάνωση «4η Αυγούστου» του δικηγόρου Κώστα Πλεύρη, ο οποίος υπήρξε ο ιδεολογικός του μέντορας και στην συνέχεια ένας από τους μεγαλύτερους κατηγόρους του . Το 1978 η Αθήνα συγκλονίστηκε από μια σειρά τυφλών βομβιστικών επιθέσεων, που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό πολλών αθώων πολιτών. Η τότε κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή έδρασε αποφασιστικά και διέλυσε τα ακροδεξιά δίκτυα. Ο Μιχαλολιάκος συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση μόλις 13 μηνών, γιατί , όπως κυκλοφόρησε τότε ευρέως , κατέδωσε πολλά ηγετικά στελέχη του χώρου . Τον Δεκέμβριο του 1980, επανεμφανίζεται στο προσκήνιο με το περιοδικό «Χρυσή Αυγή». Καθαρά φιλοναζιστικού προσανατολισμού, με παγανιστικές θρησκευτικές ιδέες, υμνεί τον Χίτλερ και εκφράζει το μίσος του για Εβραίους και Κομμουνιστές. Την δεκαετία του 90, μετά τις κοσμοϊστορικές αλλαγές στον ευρωπαϊκό χώρο, ο Μιχαλολιάκος βάζει στην άκρη τον φιλοναζισμό και εμφανίζεται ως πατριώτης και πιστός χριστιανός, αυτοπροσδιοριζόμενος ως «εθνικιστής». Την 1η Νοεμβρίου 1993, η «Χρυσή Αυγή» από περιοδικό μετασχηματίζεται σε πολιτικό κόμμα με στρατιωτική δομή και πειθαρχία. Στις διπλές εκλογές του 2012 το εκλογικό σώμα την επιβραβεύει με 18 βουλευτές. Οι ψηφοφόροι ούτε που ακούνε την προειδοποίηση του βετεράνου ακροδεξιού Κώστα Πλεύρη: « Προς Θεού, ψηφίστε ό,τι θέλετε, μην ψηφίσετε τραμπούκους, μην βάλουμε τον τραμπουκισμό στο δημόσιο βίο. Ξέρετε πόσο αντικομμουνιστής είμαι, χίλιες φορές ψηφίστε Παπαρήγα παρά Μιχαλολιάκο.» Μετα την δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι από δεδηλωμένο μέλος της Χ.Α., η παράταξη τελεί υπό εισαγγελική έρευνα που διαπιστώνει σύνδεση του κόμματος με τη δολοφονία και ασκείται εναντίον όλου του ηγετικού πυρήνα της, που συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται, η κατηγορία της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Ο υπόδικος Νίκος Μιχαλολιάκος είναι νυμφευμένος με την Ελένη Ζαρούλια, βουλευτίνα του κόμματος, και έχει μια κόρη την Ουρανία.



Σταύρος Θεοδωράκης



Ο πολιτικός ηγέτης με τα περισσότερα ένσημα κοινωνικών ασφαλίσεων στην χώρα, δηλωτικό όπως λέει και ο ίδιος ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός. Γεννημένος το 1963 στο Δρεπανιά Χανίων και μεγαλωμένος στην λαϊκή συνοικία της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα, εργάσθηκε ως δημοσιογράφος από το 1984 έως το 2014. Νωρίτερα είχε κάνει πολλές δουλειές του ποδαριού: αφισοκολλητής, διανομέας κιβωτίων και πωλητής κουλουριών στα δικαστήρια. Δουλειές που όπως λέει ο ίδιος: «Σου μαθαίνουν τον αληθινό κόσμο». Τον Σεπτέμβριο του 2005 δημιούργησε το εστιατόριο «Αλάτσι» (πίσω από το «Χίλτον»), για να μάθουν οι Αθηναίοι τις γεύσεις της ιδιαίτερης πατρίδας του. Είχε την επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή «Πρωταγωνιστές», και ίδρυσε την ιστοσελίδα Protagon, ενημερωτικού χαρακτήρα, με πολλές απόψεις αρθρογράφων. Το 2014 εγκατέλειψε τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, πουλώντας όσα κατείχε, και αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Ίδρυσε «Το Ποτάμι», ένα κόμμα με ασαφές πολιτικό στίγμα , που καλύπτει τον πολιτικό χώρο από την κεντροαριστερά έως την κεντροδεξιά. Σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, το Ποτάμι δανείζεται ιδέες τόσο από την αριστερά όσο και από την φιλελεύθερη παράταξη. Βασικές θέσεις του κόμματος είναι η αξιοκρατία, η μείωση του αριθμού των μελών της Βουλής, η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η διακυβέρνηση της χώρας με κυβερνήσεις συνεργασίας, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με εστίαση στην ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, των ιχθυοκαλλιεργειών, της ηλιακής ενέργειας και του τουρισμού. Είναι νυμφευμένος με την εφοριακό Νίκη Θεοδωράκη και έχει μία κόρη.


Δημήτρης Κουτσούμπας

Γεννήθηκε το 1955 στην Λαμία και από τα φοιτητικά του χρόνια εντάχθηκε στην ΚΝΕ. Σπούδασε νομικά, αλλά ακολούθησε κομματική καριέρα στο ΚΚΕ και ουδέποτε άσκησε το επάγγελμα. Ανέβηκε όλα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας του κόμματος και το 2013 εξελέγη από το 19ο συνέδριο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, διαδεχόμενος την Αλέκα Παπαρήγα. Έχοντας περάσει και από τον τομέα των Διεθνών Σχέσεων εσωκομματικά, λέγεται πως κατέχει άριστα τα πολιτικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες όλων των χωρών στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Πιστώνεται επίσης και για το γεγονός ότι κατάφερε, όχι αναίμακτα πάντως διότι έγιναν και απολύσεις, να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του κόμματος που εξακολουθούν, μέσα στη κρίση, να μην είναι καλά. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, διακρίνεται για το μειλίχιο ύφος του, τα σωστά ελληνικά του, αλλά όπως παρατηρούν ακόμα και επικοινωνιολόγοι που έχουν συνεργαστεί μαζί του, είναι αδύνατο προς το παρόν να αποφύγει την «ξύλινη» κομματική γλώσσα στις ομιλίες του. Του αρέσουν οι ταβέρνες και το καλό, λαϊκό ελληνικό τραγούδι. Είχε μεγάλη αγάπη στον αείμνηστο Μάριο Τόκα. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.


Πάνος Καμμένος



Ο πρώην Υπουργός Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης, και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, γεννήθηκε το 1965 και σπούδασε οικονομικά και ψυχολογία στην Γαλλία. Το 1993 πρωτοεξελέγη βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία και από τότε εκλέγεται συνεχώς. Τον Νοέμβριο του 2011 διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, όταν αποφάσισε να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και τον Φεβρουάριο του 2012 διαγράφηκε οριστικά από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας όταν καταψήφισε τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης. Στις 24 Φεβρουαρίου 2012 ίδρυσε ένα νέο κομματικό σχηματισμό με την επωνυμία «Ανεξάρτητοι Έλληνες» με το οποίο κατέβηκε στις εκλογές της 16ης Μαΐου 2012 και απέσπασε το διόλου ευκαταφρόνητο 10,60 % των ψήφων, όταν η Νέα Δημοκρατία, που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα μόλις και μετά βίας ξεπέρασε το 18%. Μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κυβερνητικό σχήμα που εξέπληξε πολλούς στο εξωτερικό, που μη γνωρίζοντας σε βάθος τα ελληνικά πολιτικά πράγματα, δεν κατάλαβαν πως ένα κόμμα της κομμουνιστογενούς Αριστεράς, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί και συνεργάζεται με ένα κόμμα της Δεξιάς έως και Ακροδεξιάς. Εκρηκτικός ως χαρακτήρας δεν διστάζει να κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους και να δίνει μάχες όχι μόνο στην Βουλή αλλά στις αίθουσες των δικαστηρίων. Έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει αποκτήσει πέντε παιδιά.


Φώφη Γεννηματά

Κόρη του διακεκριμένου στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Γεννηματά, εμπνευστή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), που έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 1994 σε ηλικία 55 ετών, νικημένος από τον καρκίνο. Η Φώφη, πρώτη από τις δύο κόρες του, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα και συνταξιοδοτήθηκε πριν από τα 50 της, γεγονός για το οποίο δέχεται κριτική, μιας και το κόμμα της τώρα τάσσεται εναντίον των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και υποστηρίζει την αύξηση των ορίων ηλικίας για την διάσωση του ασφαλιστικού. Διετέλεσε Υπερνομάρχης Αττικής (2003-2007), ενώ έχει θητεύσει σε διάφορες υπουργικές θέσεις. Στις 14 Ιουνίου 2015 διαδέχθηκε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει αποκτήσει τρία παιδιά. Τον Ιούνιο του 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και, όπως ο πατέρας της, δεν έκρυψε την αρρώστια της, και την καταπολέμησε με γενναιότητα. Σε πιο προσωπικές συνεντεύξεις, έχει πει ότι οι δύο εμπειρίες της με τον καρκίνο, του πατέρα της και κυρίως του δικού της, την δυνάμωσαν όσο κανένας άλλος πολιτικός ή κοινωνικός αγώνας.

Βασίλης Λεβέντης

Πρόεδρος του κόμματος «Ένωση Κεντρώων», που φιλοδοξεί να εισέλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο, μετά από προσπάθειες τριάντα ετών. Γεννήθηκε στην Μεσσήνη Μεσσηνίας το 1951, αλλά μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Γερμανία. Πολιτικά ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ και διαμέσου Νέας Δημοκρατίας ίδρυσε το 1993 το κόμμα της «Ένωσης Κεντρώων». Σκοπός της ίδρυσης του κόμματος του ήταν να στεγάσει στον κεντρώο χώρο την παραδοσιακή κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούσε πως αυτή προδόθηκε από τη μετεξέλιξη του κινήματος. Το 1990 ίδρυσε τον τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 67» (σημερινό Extra Channel), το οποίο στα τέλη του 2000 πουλήθηκε στον εκδότη Γιώργο Κουρή έναντι ενός σεβαστού χρηματικού ποσού. Από τις τηλεοπτικές του εκπομπές του έγινε γνωστός στο πανελλήνιο και συχνά διακωμωδήθηκε για το στυλ του. Εξακολουθεί να θεωρείται από τις γραφικές φιγούρες της ελληνικής πολιτικής σκηνής και η πιθανή είσοδος του κόμματός του στη Βουλή, ερμηνεύεται από πολλούς πολιτικούς αναλυτές ως «ένα ακόμα από τα συμπτώματα της κρίσης που ταλανίζει το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας».

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Αποκαλείται και «Δραχμαζάνης» από τους πολιτικούς του αντιπάλους, εξαιτίας της εδραίας πεποίθησής του για επιστροφή στην δραχμή. Χαρακτηρισμός στον οποίο ο ίδιος «απάντησε» με αρκετό χιούμορ στο βασικό προεκλογικό του βίντεο που τον δείχνει να μπαίνει σε ένα ταξί και να δίνει εντολή στον ταξιτζή να τον πάει στο νομισματοκοπείο για να κόψει δραχμές. Γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1951 και σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επαγγελματικό στέλεχος του ΚΚΕ και προστατευόμενος του τότε γενικού γραμματέα του Χαρίλαου Φλωράκη, εγκατέλειψε το κόμμα, αλλά όχι και τις ιδέες του, στην διάσπαση του 1991. Εντάχθηκε στον Συνασπισμό μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ και ήταν ο ηγέτης της αριστερής πτέρυγας γνωστής και ως «Αριστερή Πλατφόρμα». Μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 ανέλαβε το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με την Ρωσία και τις λοιπές χώρες των BRICS. Με τους βουλευτές που επηρέαζε προκάλεσε το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ με την καταψήφιση του τρίτου μνημονίου. Στις 21 Αυγούστου 2015 ίδρυσε το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας με το οποίο κατεβαίνει ως επικεφαλής στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, έχοντας στο πλευρό του την δυναμική πρόεδρο, ως τώρα, της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που έχει δηλώσει ότι συμμετέχει στις εκλογές υπό την Λαϊκή Ενότητα αλλά δεν εντάσσεται σε αυτήν.

Διαβάστε Επίσης