Με αίτημα την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη, με τις θέσεις του οποίου για το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς διαφωνούν σχεδόν ολοκληρωτικά, μέλη των εκπαιδευτικών οργανώσεων των δασκάλων δημοτικής εκπαίδευσης, ΠΟΕΔ, μέσης εκπαίδευσης, ΟΕΛΜΕΚ, και τεχνικής, ΟΛΤΕΚ, μαζί με γονείς, μαθητές και πολίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι διαμαρτυρόμενοι, με αποδέκτη τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος βρισκόταν στο γραφείο του φώναζαν συνθήματα όπως «παραιτήσου» και «Κάτω τα χέρια από την παιδεία». Όπως μας ελέχθη, ο Κώστας Χαμπιαούρης ήταν σε ετοιμότητα να συναντήσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις αν υπέβαλλαν ένα τέτοιο αίτημα.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί ο Υπουργός Παιδείας ανέμενε τις  εκπαιδευτικές οργανώσεις να προσέλθουν στο γραφείο του για διάλογο, ωστόσο, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είχαν αρχίσει να αποχωρούν, αν και όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, ουδέποτε έλαβαν επίσημη πρόσκληση για συνάντηση.
 
«Πληροφορηθήκαμε ότι ο Υπουργός μας περιμένει στο γραφείο του από ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουϊτερ», είπε ο κ. Φυλακτού, μιλώντας εκ μέρους και των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ενημέρωσαν την φρουρά του Υπουργού Παιδείας ότι ήθελαν να επιδώσουν ψήφισμα στον Κώστα Χαμπιαούρη και λάμβαναν συγκεχυμένες απαντήσεις για το ποιος θα το παραλάβει και τελικά δεν το παρέλαβε κανείς κάτι που όπως ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ , είπε, «δημιούργησε αρνητικό κλίμα».
 
 Η διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών άρχισε με συγκέντρωση όλων έξω από το κτήριο της ΠΟΕΔ στην Αγλαντζιά όπου εν πομπή έφθασαν γύρω στις 11 έξω από το Υπουργείο Παιδείας, στην οδό Κίμωνος την οποία η Αστυνομία απέκοψε μέχρι το μεσημέρι για όλα τα οχήματα. Μερικοί διαδηλωτές συνοδεύονταν και από μικρά παιδιά.
 
Πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές έγραφαν : «Παιδεία το μέλλον της κοινωνίας», «Παιδεία = Ανάπτυξη», « Όχι στη διάλυση του δημόσιου σχολείου».
 
Οι διαδηλωτές σε κάποια στιγμή κάλεσαν τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που βρίσκονταν εντός του Υπουργείου Παιδείας να εξέλθουν και να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των διαδηλωτών, κάτι το οποίο δεν έγινε. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί δέχθηκαν απειλές από τον Υπουργό ότι θα οδηγηθούν σε Πειθαρχικό Συμβούλιο εάν συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.
 
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, μιλώντας με τηλεβόα, έψεξε το γεγονός ότι ενώ ζητήθηκε παρέμβαση μέσω του Προεδρικού Μεγάρου ώστε να ανοίξουν οι πύλες του Υπουργείου Παιδείας για να μπουν μέσα οι διαδηλωτές που είχαν μικρά παιδιά λόγω της αφόρητης ζέστης, αυτό δεν κατέστη εφικτό.
 
Ο κ. Φυλακτού ευχαρίστησε τις εκατοντάδες των εκπαιδευτικών που παρά τον καύσωνα έδωσαν το παρών τους, ευχαριστίες απηύθυνε και στους ευρωβουλευτές, εκπροσώπους κομμάτων και συνάδελφους τους εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα που βρέθηκαν στη Λευκωσία για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.
 
Ερωτηθείς για τα περαιτέρω βήματα που θα ακολουθηθούν, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, είπε ότι «σήμερα δόθηκε ηχηρό μήνυμα ότι θα δώσουμε μακροχρόνιο αγώνα εάν επιμείνουν ετσιθελικά να εφαρμοστούν τα παράνομα μέτρα τους για το δημόσιο σχολείο και δεν πρόκειται να μετακινηθούμε από τις θέσεις μας ούτε χιλιοστό».

Μήνυμα αλληλεγγύης από ΠΕΟ στους εκπαιδευτικούς 

Μήνυμα αλληλεγγύης στέλνει η ΠΕΟ στους εκπαιδευτικούς με την ευκαιρία της κινητοποίησής τους.
 
Σε ανακοίνωσή της εκφράζει «την έντονη ανησυχία και την αντίθεση μας για την επίθεση που επιχειρεί η κυβέρνηση μέσα από τις αποφάσεις για τον δήθεν εξορθολογισμό στην εκπαίδευση, στο δημόσιο σχολείο, στη συνδικαλιστική δράση και τους συνδικαλιστές».
 
«Καταδικάζουμε τον ετσιθελισμό και τις μονομερείς αποφάσεις. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν σοβαρό πλήγμα στο δομημένο κοινωνικό διάλογο και υποσκάπτουν τις εργασιακές σχέσεις», αναφέρεται.
 
Προστίθεται ότι «οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων ως αντιπρόσωποι εσάς των χιλιάδων εκπαιδευτικών για διευκολύνσεις που να τους επιτρέπουν να ασκούν το ρόλο τους, είναι κατοχυρωμένα σε διεθνείς συμβάσεις, είναι δικαιώματα που κερδήθηκαν με αιματηρούς αγώνες». 

Στέλνει το μήνυμα στους εκπαιδευτικούς ότι η ΠΕΟ «στέκεται δίπλα σας αλληλέγγυα στον αγώνα ενάντια στην υπόσκαψη του δημόσιου σχολείου, στον αγώνα για προστασία της συνδικαλιστικής δράσης».

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top