Για εκείνους που δεν είχαν τον χρόνο να καταλάβουν γιατί φωνάζουν οι εκπαιδευτικοί του τόπου. Αν φίλε με θεωρείς τεμπέλη και προνομιούχο, αν δεν μπορείς να δεις πέρα από τον Ιούλη και τον Αύγουστο, σε παρακαλώ μην κάνεις τον κόπο να διαβάσεις παρακάτω. Γράφω από καρδιάς και δεν μπορώ να διανοηθώ πως θα διαβάζεις με διάθεση απαξίωσης… Σε αυτή την ανάρτηση ούτε ερευνητικά δεδομένα θα δεις, ούτε στατιστικές! Τον κόσμο μου θα δεις! Την αλήθεια μου…

Είμαι ένα ποτήρι που ξεχείλισε φίλε! Γι’ αυτό φωνάζω τώρα… Θα μπορούσα να φωνάξω και χθες! Ένας είναι ο λόγος που δε φώναξα. Γιατί ακόμα κι όταν έβλεπα τα στραβά και τα παράλογα, ανασήκωνα τα μανίκια, έβαζα την πλάτη μου από κάτω για να γίνει η δουλειά. Για την τιμή των όπλων! Για να τα έχω εντάξει με τη συνείδησή μου.

 • Με φόρτωσαν με διδακτέα ύλη! Δε φώναξα όσο έπρεπε… Διάλεξα στόχους. Έκανα επιλογές. Ομολογώ πως δεν τα κατάφερνα πάντα.
 • Δε με επιμορφώνουν σωστά! Δε με επιμορφώνουν όσο θα έπρεπε! Μελέτησα, αντάλλαξα σκέψεις και ιδέες με συναδέλφους, πήγα εθελοντικά σε επιμορφώσεις και συνέδρια, έκανα μεταπτυχιακά.
 • Δε μου έδωσαν εγχειρίδια και βοηθήματα για όλα τα αντικείμενα! Κι αυτά που μου δίνουν δεν αρκούν! Αναλώθηκα… Έφτιαξα το δικό μου υλικό… Πέταξα και έναν Χαρταετό (εκπαιδευτική ιστοσελίδα)… Εγώ και άλλοι συνάδελφοι μοιραστήκαμε υλικό…
 • Δεν μπορώ να έχω τον εξοπλισμό που θέλω για τη διδασκαλία! Πολλές φορές αυτός που έχω είναι απαρχαιωμένος ή «απεβίωσε»… Δεν τα δίπλωσα! Εξάντλησα κάθε υπαρκτό κονδύλι… Έβαλα το χέρι στην τσέπη… Ζήτησα από τον Σύνδεσμο Γονέων! Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί οι Σύνδεσμοι…
 • Δεν έχω την απαραίτητη στήριξη για να χειριστώ το όλο αυξανόμενο πρόβλημα της παραβατικότητας! Έφαγα ξύλο προσπαθώντας να χωρίσω μαθητές… Μπήκα στη μέση όταν ένας μαινόμενος γονιός χίμηξε τον διευθυντή μου… Χρειάστηκε να σταθώ ανάμεσα σε παιδιά και γονείς που χάθηκαν στις ουσίες… Κάνω ό,τι μπορώ! Προσπαθώ να συνεργαστώ με γονείς… Χρησιμοποιώ ποικιλία μεθόδων και στρατηγικών πειθαρχίας! Χρησιμοποιώ ρουτίνες και κανόνες… Επιλύω καθημερινά συγκρούσεις! Ακόμα και στον ύπνο μου επιλύω συγκρούσεις!
 • Ο χρόνος στήριξης που παρέχεται στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είναι ελάχιστος! Οι διαδικασίες παραπομπής παιδιών στην ειδική εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες! Δε φώναξα όσο θα έπρεπε… Αφιέρωσα σχεδόν όλο το μη διδακτικό μου χρόνο σε ενισχυτική διδασκαλία… Διαφοροποίησα τη διδασκαλία μου… Έκανα ό,τι μπορούσα γι’ αυτά τα παιδιά! Το ξέρουν τα ίδια και οι γονείς τους!
 • Μου έδωσαν 90 σχολεία για να ασκήσω συμβουλευτικό έργο στα Μαθηματικά! Μια ολόκληρη Λεμεσό! Μέσα σε δύο μέρες της εβδομάδας έπρεπε να στηρίζω χίλιους και πλέον συναδέλφους! Δε φώναξα ο άτιμος… Έγινα χίλια κομμάτια! Για 7 χρόνια... Από σχολείο σε σχολείο… Με το τηλέφωνο στο αυτί… Μέχρι τα μεσάνυχτα! Προγράμματα με γονείς, συνδιδασκαλίες, ενδεικτικές διδασκαλίες, σχέδια μαθήματος, απορίες, έρευνες, προγράμματα αλφαβητισμού… Έφυγα γεμάτος!
 • Αυτός είμαι! Αυτοί είμαστε! Μας "πληρώνουν" τα παιδιά...

Είμαι ένα ποτήρι που ξεχείλισε! Δεν είναι εύκολο να κρατάς μια εκπαίδευση στην πλάτη και κανείς να μην το καταλαβαίνει! Να πηγαίνεις να ανοίξεις το στόμα και ο άλλος να σε διακόπτει για να σου πει… Ιούλιος και Αύγουστος! Σιώπα!

Άνοιξε τα μάτια και δες τι κάνουν τώρα:

 • Προσθέτουν 35 ώρες διδασκαλίας στους ώμους της δασκάλας της Α’ τάξης. Με άλλα λόγια, στερούν 1400 λεπτά από τα παιδιά της Α’ τάξης. Ναι, μιλώ για εξωδιδακτικό χρόνο. Και επειδή δε θα σε πείσω, να κοπιάσεις μια μέρα στο σχολείο μου να δεις τι κάνουν οι δασκάλες της Α’ τάξης τις ώρες που δε διδάσκουν… Και πάλι διδάσκουν φίλε! Αυτή τη φορά όμως, διδάσκουν εθελοντικά και στοχευμένα! Ενισχύουν παιδιά με δυσκολίες (πρώτη γραφή και ανάγνωση, θεμελιώδεις έννοιες και δεξιότητες των Μαθηματικών). Κι αν δε διδάσκουν θα τις βρεις με ένα ψαλίδι, με μια φωτοτυπική, με έναν Η/Υ, με έναν γονιό, με τη δασκάλα της ειδικής εκπαίδευσης ή της λογοθεραπείας κι ένα σωρό άλλα… Δες το όμως και από την ανάποδη! Στην πιο σημαντική τάξη του δημοτικού σχολείου αποφασίσαμε να έχουμε μια πιο κουρασμένη δασκάλα κατά 1400 λεπτά τον χρόνο. Ποιος θα την πληρώσει;
 • Τους ενόχλησαν οι μειώσεις του διδακτικού χρόνου με βάση τα χρόνια υπηρεσίας. Στη δημοτική εκπαίδευση ξεκινούμε με 29 περιόδους διδασκαλίας την εβδομάδα. Στο 15ο έτος υπηρεσίας γίνονται 27 και στο 21ο γίνονται 25. Κατάργησαν αυτή την πρακτική για τους νεοεισερχόμενους δασκάλους. Για τους εν υπηρεσία δασκάλους, περιόρισαν τη μείωση σε μια ώρα (για όσους θα πάρουν τη μείωση από τώρα και στο εξής). Μας είπαν πως δεν είναι μια διαδεδομένη πρακτική και έχουν δίκαιο. Μονάχα σε 9 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει αυτή η πρακτική. Αυτό που δε μας είπαν είναι πως στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης γίνονται μειώσεις στον διδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών με βάση τα εξωδιδακτικά καθήκοντα που εκτελούν. Με άλλα λόγια, θα μας έπειθαν πως πράγματι θέλουν να «εξορθολογήσουν» αν παράλληλα με την κατάργηση της ισχύουσας πρακτικής έρχονταν να θεσμοθετήσουν και να δώσουν απαλλαγές για τα καθήκοντα που εκτελούν οι πιο έμπειροι εκπαιδευτικοί (π.χ. μεντορισμός, επίλυση συγκρούσεων). Αυτό γίνεται σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης… Αλλά δυστυχώς δε μελέτησαν ξεχωριστά το κάθε ένα εκπαιδευτικό σύστημα! Μελέτησαν και ερμήνευσαν λανθασμένα μέσους όρους και διαγράμματα. Όλα αυτά τα σοβαρά καθήκοντα πότε θα γίνονται; Όταν περιορίζεις τον χρόνο που οι εκπαιδευτικοί εκτελούσαν αυτά τα καθήκοντα θεωρείς πως με κάποιο μαγικό τρόπο τα πράγματα θα είναι όπως και πριν; Μπας και θες οι εκπαιδευτικοί να μην παίρνουν ανάσα; Ποιος θα την πληρώσει;
 • Θα σου γράψω και για τον συνδικαλιστικό χρόνο που κατάργησαν χωρίς να δώσουν κάποιο αντιστάθμισμα. Δεν είμαι συνδικαλιστής. Υπήρξα… Δε θα ξαναγίνω. Αν και πιστεύω σε μια διαφορετική εκπροσώπηση, αυτοί οι άνθρωποι είναι η φωνή μου! Δεν ντρέπομαι να απαιτώ να ακούγεται η φωνή μου!
 • Και αυτή είναι η αρχή! Θέλουν να κάνουν κι άλλα...

Κουράστηκα φίλε! Κουράστηκα να με «εξορθολογίζουν». Κουράστηκα να βλέπω το παιδί μου και το παιδί σου να «εξορθολογίζονται»! Είμαι ένα ποτήρι που ξεχείλισε φίλε! Δεν είναι εύκολο να κρατάς μια εκπαίδευση στην πλάτη και κανείς να μην το καταλαβαίνει! Σε θέλω στο πλευρό μου… Με περηφάνια και αξιοπρέπεια για το δημόσιο σχολείο και τα παιδιά μας!

 

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top