Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε το θάνατο του βετεράνου του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου, Μιχάλη Πουμπουρή. Ο Μιχάλης Πουμπουρής, για δεκαετίες ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ, συνέδεσε το όνομα του με το ΑΚΕΛ, με τους αγώνες της εργατικής τάξης και τις λαϊκές διεκδικήσεις, με την αντίσταση στο φασισμό και το σοβινισμό, με την πάλη για την ανεξαρτησία και ελευθερία της πατρίδα μας.

Αναφέρει στην ανακοίνωση της η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ:

Γεννημένος το 1919, στο Μαραθόβουνο της Αμμοχώστου σε φτωχή αγροτική οικογένεια, ο Μιχάλης Πουμπουρής, ρίχτηκε στη βιοπάλη από τα 11 του χρόνια ως οικοδόμος και ως εργάτης στα μεταλλεία. Δραστηριοποιήθηκε στον τοπικό μορφωτικό σύλλογο και συμμετείχε στην απεργία των οικοδόμων του στρατιωτικού νοσοκομείου το 1941. Έγινε μέλος του ΑΚΕΛ το 1941 και τον Ιούνη του 1943, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ στρατεύθηκε εθελοντικά στην πάλη ενάντια στο χιτλεροφασισμό. Υπηρέτησε στο μέτωπο της Ιταλίας μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με το τέλος του πολέμου, αναμίχθηκε ενεργά στο κίνημα των Κυπρίων στρατιωτών για την αποστράτευσή τους και για αυτό φυλακίστηκε από τους Βρετανούς, μαζί με εκατοντάδες άλλους Κύπριους, στο στρατόπεδο της Χατάτπα στην έρημο της Αιγύπτου μέχρι το Μάη του 1946.

Με την επάνοδο του στην Κύπρο, έγινε Γραμματέας του ΑΚΕΛ Μαραθόβουνου και στη συνέχεια Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Λευκονοίκου, πρωτοστατώντας στους αγώνες και τις διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου της περιοχής. Στο 8ο Συνέδριο του Κόμματος εκλέγηκε μέλος της Κ.Ε. ΑΚΕΛ και το 1955 εκλέγηκε Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, θέση στην οποία επανεκλεγόταν συνεχώς ως το 1988. Από το 1957 μέχρι το 1987 ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου Κόμματος. Το Δεκέμβρη του 1955, με την προγραφή του ΑΚΕΛ από τους αποικιοκράτες, συνελήφθη, μαζί με δεκάδες άλλα ηγετικά στελέχη του ΑΚΕΛ, και φυλακίστηκε μέχρι το 1957. Ως ηγέτης του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου έζησε από πρώτο χέρι τη δολοφονική τρομοκρατία της γριβικής ακροδεξιάς και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη λαϊκή κινητοποίηση και την αποφυγή του εμφύλιου σπαραγμού.

Από το 1981 μέχρι το 1991 εκλεγόταν βουλευτής Αμμοχώστου και εργάστηκε άοκνα για την ανακούφιση του προσφυγικού κόσμου. Τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ ενώ είχε καθοριστική συμβολή στην υπεράσπιση των ιδεολογικών και οργανωτικών αρχών του ΑΚΕΛ την περίοδο 1990-91. Μετά την αφυπηρέτησή του ο Μιχάλης Πουμπουρής, αφιερώθηκε στη συγγραφή βιβλίων τα οποία αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης για την Ιστορία του ΑΚΕΛ και της Κύπρου.

Ο Μιχάλης Πουμπουρής, με την ακλόνητη πίστη του στην κομμουνιστική ιδεολογία και την αφοσίωση του στο Κόμμα, με το ήθος και τη σεμνότητα του, με τη συμβολή του στους αγώνες του λαού και της πατρίδας μας, άφησε τη σφραγίδα του στο ΑΚΕΛ αλλά και στην κυπριακή Ιστορία. Το ΑΚΕΛ αποχαιρετά το Μιχάλη Πουμπουρή με την υπόσχεση να ανταποκριθεί στις παρακαταθήκες του και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του, το ΑΚΕΛ θα αναλάβει τις δαπάνες της κηδείας. Λεπτομέρειες για την κηδεία θα ανακοινωθούν αργότερα».

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Απεβίωσε ο Μιχάλης Πουμπουρής, ιστορικό, ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ
  Απεβίωσε ο Μιχάλης Πουμπουρής, ιστορικό, ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε το θάνατο του βετεράνου του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου, Μιχάλη Πουμπουρή. Ο Μιχάλης Πουμπουρής, για δεκαετίες ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ, συνέδεσε το όνομα του με το ΑΚΕΛ, με τους αγώνες της εργατικής τάξης και τις λαϊκές διεκδικήσεις, με την αντίσταση στο φασισμό και το σοβινισμό, με την πάλη για την ανεξαρτησία και ελευθερία της πατρίδα μας.
 • ΑΚΕΛ: Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία
  ΑΚΕΛ: Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, με τη δύναμη που μάς δίνουν οι εργαζόμενοι, με πίστη στο μέλλον που αξίζει ο λαός μας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία, τονίζει η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση της με την ευκαιρία της σημερινής 92ης επετείου από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (ΚΚΚ), συνεχιστής του οποίου είναι το Ανορθωτικό Κόμμα Κυπρίων Εργαζομένων (ΑΚΕΛ).
 • Απεβίωσε ο Χρίστος Κουρτελλάρης
  Απεβίωσε ο Χρίστος Κουρτελλάρης Aνακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ για τον θάνατο του Βετεράνου στελέχους του Κόμματος Χρίστου Κουρτελλάρη: "Με αισθήματα βαθιάς θλίψης η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοινώνει τον θάνατο του βετεράνου του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος, Χρίστου Κουρτελλάρη. Ο Χρίστος Κουρτελλάρης γεννήθηκε το 1919 στους Εργάτες. Εντάχθηκε στις γραμμές του εργατικού κινήματος από πολύ νεαρή ηλικία, ενώ το 1940 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου. Μπήκε στο δρόμο της βιοπάλης σχεδόν από παιδί και στρατεύτηκε στο δρόμο του αγώνα τον οποίο δεν…
 • Ο Σεβήρος Κούλας, νέος Ε.Γ. ΕΔΟΝ Λευκωσίας – Κερύνειας – 5 νέα μέλη στην Επ. Γραμματεία
  Ο Σεβήρος Κούλας, νέος Ε.Γ. ΕΔΟΝ Λευκωσίας – Κερύνειας – 5 νέα μέλη στην Επ. Γραμματεία Την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε η σύνοδος του Επαρχιακού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ Λευκωσίας – Κερύνειας. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Χρίστος Χριστόφιας ανέλυσε το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε το 31ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών και τα μηνύματα που μέσω του στάλθηκαν στην κυπριακή κοινωνία. Ταυτόχρονα το Επαρχιακό Συμβούλιο προχώρησε σε μια αποτίμηση της δράσης και της παρουσίας του πριν και κατά τη διάρκεια του 31ου ΠΦΝΦ, επαναβεβαιώνοντας τη θέληση του, να συνεχίσει…
 • Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επικράτησε έναντι του Μαρίνου Μουσιούτα στη θέση του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ
  Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επικράτησε έναντι του Μαρίνου Μουσιούτα στη θέση του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξελέγη στη θέση της Αναπληρώτριας Προέδρου του ΔΗΚΟ, επικρατώντας του ανθυποψηφίου της Μαρίνου Μουσιούτα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Κεντρικής Επιτροπής, Φύτο Κωνσταντίνου, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου έλαβε 4.008 ψήφους ή 63,96%. Ο Μαρίνος Μουσιούτας έλαβε ποσοστό 36,04%.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top