«Σε αυτή την φάση πιστεύουμε ότι θα ήταν καλή ιδέα για τις δύο πλευρές και τους εγγυητές να συζητήσουν ανεπίσημα τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε και να συμφωνήσουμε επακριβώς στα θέματα που θα διαπραγματευτούμε», δήλωσε ο Τούρκος Yπουργός Εξωτερικών αναφορικά με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να κατανοήσουν τις γενικές αρχές μιας μελλοντικής συμφωνίας. «Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μελλοντική διαδικασία θα πρέπει να βασιστεί στη σημερινή πραγματικότητα στο νησί και στην εμπειρία που αποκομίσαμε από παλιότερες διαπραγματεύσεις. Μια τέτοια διαδικασία πρέπει να αποσκοπεί σε ρεαλιστικές προσδοκίες και βιώσιμα αποτελέσματα», καταλήγει.

Θεωρεί, πρόσθεσε, "παράδειγμα της κοντόφθαλμης πολιτικής" της ελληνοκυπριακής πλευράς, το θέμα των υδρογοναθράκων και της ΑΟΖ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να συμπεριφέρεται λες και το νησί ανήκει σε αυτή. «Με τις μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, παραβλέπουν τα απαράγραπτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Όπως ακριβώς δεν είναι πραγματικά έτοιμοι να μοιρασθούν την εξουσία με την τουρκοκυπριακή πλευρά, έτσι δεν θέλουν να μοιρασθούν και τις φυσικές πηγές του νησιού», σημειώνει.

Ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει στην τουρκοκυπριακή πλευρά να συμμετέχει επί ίσοις όροις στη λήψη αποφάσεων από την πρώτη φάση, όσον αφορά την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. «Μαζί με τους Τουρκοκύπριους, η Τουρκία έχει προειδοποιήσει από την αρχή τους Ελληνοκύπριους να μην κάνουν τόσο ανεύθυνα βήματα. Αν πιστεύουν ακόμα ότι δεν έχουν κάτι να χάσουν, κάνουν λάθος. Όσο για τις εταιρείες που συνεργάζονται με τους Ελληνοκύπριους στο θέμα των υδρογονανθράκων, θα πρέπει να επανεξετάσουν τους υπολογισμούς κόστους – κέρδους και να επαναξιολογήσουν την κατάσταση», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν συνδέει το θέμα των υδρογονανθράκων με την επίλυση του Κυπριακού. «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε για την επίλυση προκειμένου να καθιερώσουμε μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, άλλωστε, πρότεινε την καθιέρωση ad hoc επιτροπής χρόνια πριν, το 2011».

Αναφορικά με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι η χώρα του πιστεύει ότι μια λύση θα συμβάλει ουσιαστικά στην ασφάλεια και στην ευημερία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και πρόσθεσε ότι μόνο μια διαπραγματευτική λύση βασισμένη στον διάλογο και στη διπλωματία μπορεί να είναι βιώσιμη.

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε επίσης, ότι η τελευταία προσπάθεια επίλυσης ναυάγησε γιατί οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να αποδεχθούν την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων. «Δεν έδειξαν προθυμία να μοιραστούν την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους ως ίσους εταίρους. Την ίδια στιγμή, επέμεναν στο “μηδενικά στρατεύματα και μηδενικές εγγυήσεις” και αυτό οδήγησε στο “μηδενικό αποτέλεσμα”», σημείωσε.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Κοτζιάς και Λουτ συναντώνται στην Αθήνα ενώ εκκρεμεί συναντήσεις με Λονδίνο και Βρυξέλλες
  Κοτζιάς και Λουτ συναντώνται στην Αθήνα ενώ εκκρεμεί συναντήσεις με Λονδίνο και Βρυξέλλες Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντάται σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών και ο κ. Κοτζιάς θα αναπτύξει στην κ. Λουτ τις θέσεις της Αθήνας σχετικά με τη συνέχιση της διαδικασίας στο Κυπριακό.
 • ΟΖΕΡΣΑΪ: Αν η ε/κ πλευρά κάνει εξορύξεις φυσικού αερίου, θα κάνει το ίδιο και η τ/κ πλευρά
  ΟΖΕΡΣΑΪ: Αν η ε/κ πλευρά κάνει εξορύξεις φυσικού αερίου, θα κάνει το ίδιο και η τ/κ πλευρά Το Κυπριακό περνά από κρίσιμη καμπή, σύμφωνα με τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» και «υπουργό εξωτερικών» στα κατεχόμενα, Κουντρέτ Οζερσάι, σημειώνοντας ότι, με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος διέρχεται μία περίοδο στρατηγικής σημασίας.
 • Τι προτείνει ο Τσαβούσογλου για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό
  Τι προτείνει ο Τσαβούσογλου για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό «Σε αυτή την φάση πιστεύουμε ότι θα ήταν καλή ιδέα για τις δύο πλευρές και τους εγγυητές να συζητήσουν ανεπίσημα τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε και να συμφωνήσουμε επακριβώς στα θέματα που θα διαπραγματευτούμε», δήλωσε ο Τούρκος Yπουργός Εξωτερικών αναφορικά με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
 • Εξελίξεις το Φθινόπωρο στο Κυπριακό, αναμένει η Κυβέρνηση
  Εξελίξεις το Φθινόπωρο στο Κυπριακό, αναμένει η Κυβέρνηση Η κυβέρνηση αναμένει όπως το Φθινόπωρο, έρθουν εξελίξεις οι οποίες θα επιτρέψουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν και που θα φέρουν ουσιαστικές αλλαγές στις θέσεις της Τουρκίας στα ζητήματα της ασφάλειας και της λειτουργικότητας της λύσης.
 • ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τουρκική μεθόδευση οι συζητήσεις για «βελούδινο διαζύγιο» στην Κύπρο
  ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τουρκική μεθόδευση οι συζητήσεις για «βελούδινο διαζύγιο» στην Κύπρο  "Το πλαίσιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ (το επονομασθέν πλαίσιο Γκουτέρες) θα μπορούσε με καλή πίστη και πολιτική βούληση να οδηγήσει σε στρατηγική συμφωνία, που να δώσει αποφασιστική ώθηση στην προσπάθεια για λύση", δηλώνει ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top