Με σφιγμένη τη γροθιά και σε ετοιμότητα για συνέχιση του αγώνα για ανακοπή των ετσιθελικών, αυταρχικών αποφάσεων της κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, προσήλθε το πρωί δάσκαλοι και καθηγητές στα σχολεία. «Μαύρη μέρα» είναι η σημερινή πρώτη μέρα στα σχολεία αφού το υπουργείο Παιδείας δεν άφησε στους εκπαιδευτικούς άλλη επιλογή εκτός από τη λήψη μέτρων για ν’ αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα και να προσέλθει σε διάλογο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης θα παρουσιαστούν στα σχολεία τους την Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, για να κατανεμηθούν σε τάξεις/τμήματα, αντίστοιχα, να πάρουν τα βιβλία τους και να αρχίσουν κανονικά τα μαθήματά τους, ενώ οι μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών και των Ειδικών Σχολείων θα παρουσιαστούν στα σχολεία τους τη Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου.

 Παρόλο που το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έγραφε ότι κατά την περίοδο από τις 03.09.2018 μέχρι και τις 07.09.2018, θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που είναι απαραίτητες, ώστε να αρχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία των σχολείων με την άφιξη των μαθητών στα σχολεία, περιλαμβανομένων ενεργειών όπως είναι η κατανομή μαθητών/τριών σε τμήματα, η ανάληψη τμημάτων από εκπαιδευτικούς, ο καταρτισμός ωρολογίου προγράμματος, η ανάληψη υπευθυνοτήτων και αρμοδιοτήτων από το προσωπικό, η ετοιμασία αιθουσών, η διανομή βιβλίων στα τμήματα, ο έλεγχος υλικών και περιουσίας, ο έλεγχος των σχολικών χώρων και η επισήμανση/εξάλειψη τυχόν εστιών κινδύνου για αποφυγή ατυχημάτων κ.λ.π., οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ αποφάσισαν σειρά μέτρων τα οποία από σήμερα τίθενται σε ισχύ.

 Τα μέτρα, όπως ανακοίνωσαν οι οργανώσεις, πάρθηκαν ως αντίδραση στις μονομερείς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν.

 Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσαν είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου, για την εξουσιοδότηση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου των Οργανώσεων για λήψη απεργιακών μέτρων, καθώς και η αποχή από επιμόρφωση, σεμινάρια, κ.λ.π., και οι μετακινήσεις, δηλαδή κανένας εκπαιδευτικός δεν θα μετακινείται από το σχολείο του είτε για συναντήσεις με το Υπουργείο Παιδείας είτε για άλλο λόγο. Επίσης, θα ασκούν μόνο το διδακτικό, συντονιστικό, διοικητικό και παιδαγωγικό τους έργο και δε θα αναλαμβάνουν οποιοδήποτε άλλο εξωδιδακτικό καθήκον.

 Άλλα μέτρα είναι να μην εγκριθούν από τους Καθηγητικούς Συλλόγους η κατανομή των μαθημάτων στο διδακτικό προσωπικό, να μην αναλάβει κανείς εκπαιδευτικός καθήκοντα Υπεύθυνου Τμήματος, να μην οριστούν τα μέλη των διάφορων Επιτροπών (όπως εκδηλώσεων, εκδρομών, εκδόσεων κλπ.), εκτός από τις Επιτροπές Ασφάλειας και Υγείας, Σίτισης και του Πειθαρχικού Συμβουλίου, να μη γίνει μεταφορά/καταμέτρηση, διανομή βιβλίων στην έναρξη της σχολικής χρονιάς από τους εκπαιδευτικούς.

 Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα προχωρήσουν μέσω του νομικού τους συμβούλου σε νομικές προσφυγές για την ανατροπή των αποφάσεων της Κυβέρνησης, σε καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για καταστρατήγηση του Κοινωνικού Διαλόγου, καθώς και στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) για παραβίαση των Συμβάσεων Εργασίας.

 Παράλληλα, εκπρόσωποι της ΠΟΕΔ θα μεταβούν σήμερα, αμέσως μετά την λήξη των μαθημάτων σε κατά τόπους αστυνομικούς σταθμούς, και θα προχωρήσουν σε καταγγελίες σε βάρος του Υπουργού Παιδείας «για παρεμπόδιση των συνδικαλιστικών μας ελευθερίων και δικαιωμάτων οι οποίες είναι βασισμένες σε διεθνείς νομοθεσίες, σε διεθνείς συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών, σε τοπική κυπριακή νομοθεσία η οποία βασίζεται στις συμβάσεις και σε συμφωνίες μεταξύ της οργάνωσης μας και του Υπουργείου Παιδείας που έχουν καταπατηθεί βάναυσα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 4 Ιουλίου». 

«Μαύρη μέρα» αποκάλεσε την σημερινή, πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε χθεσινές δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίας της Γραμματείας της ΠΟΕΔ, εκφράζοντας την ετοιμότητα του εκπαιδευτικού κόσμου για «μακροχρόνιο αγώνα».

 Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα «μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του συνδικαλισμού στην Κύπρο».

 Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις στις 28 Αυγούστου έλαβαν επιστολή από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σχετικά με την παραχώρηση συνδικαλιστικού χρόνου και διευκολύνσεων σε αξιωματούχους των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

 Όπως αναφέρεται στην επιστολή, την οποία υπογράφει η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Αίγλη Παντελάκη, σε συνέχεια της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 4 Ιουλίου 2018, ο Υπουργός Παιδείας, στο θέμα του συνδικαλιστικού χρόνου και μέσα στο πλαίσιο της παραχώρησης προς τις οργανώσεις διευκολύνσεις, αποφάσισε όπως δοθεί χρόνος ίσος με 10/5 σε κάθε εκπαιδευτική οργάνωση.

 Στην επιστολή, καλούνται οι εκπαιδευτικές οργανώσεις όπως κοινοποιήσουν στο Υπουργείο Παιδείας σε ποιους από τους αξιωματούχους των οργανώσεων επιθυμούν να παραχωρηθεί ο συγκεκριμένος χρόνος έτσι ώστε να ειδοποιηθεί αρμοδίως η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για τα περαιτέρω.

 Την επιστολή αυτή, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δε την αποδέχτηκαν και όπως ανέφεραν, σε δηλώσεις του στη Βουλή, από Δευτέρας θα είναι στα σχολεία τους, διότι ντρέπονται να μη λυθούν τα προβλήματα του σχολείου και των συναδέλφων τους και αυτοί να είναι στις οργανώσεις τους.

 Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, σε τοποθέτηση του την περασμένη Παρασκευή ενώπιον της κοινής συνεδρίας των Επιτροπής Παιδείας και Εργασίας, έκανε έκκληση να υιοθετηθεί η βελτιωμένη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη, μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ απαντούν ότι με τα μέτρα σε λειτουργία δεν υπάρχει λύση.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Απεργούν οι εκπαιδευτικοί με σύνθημα « Όχι στη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου»
  Απεργούν οι εκπαιδευτικοί με σύνθημα « Όχι στη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου» Κλειστά θα παραμείνουν από σήμερα το πρωί μέχρι και αύριο τα σχολεία σε όλη την Κύπρο, καθώς οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης κατέρχονται σε 48ωρη απεργία. Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις που ετσιθελικά και ερήμην τους, όπως καταγγέλλουν, έλαβε η Κυβέρνηση την 4η Ιουλίου 2018.
 • Προειδοποίηση ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ για δυναμικά μέτρα αν προχωρήσει η κυβέρνηση με ιδιωτικοποίηση της CYTA
  Προειδοποίηση ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ για δυναμικά μέτρα αν προχωρήσει η κυβέρνηση με ιδιωτικοποίηση της CYTA Οι συντεχνίες ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ προειδοποιούν με μέτρα αν εφαρμοστεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ιδιωτικοποίηση της CYTA. Σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι, οι πολιτικές δυνάμεις και η κοινωνία των πολιτών θα αντιδράσουν και θα αγωνισθούν για ακόμη μια φορά να αποτρέψουν τους σχεδιασμούς τους προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον.
 • Μήνυμα αγωνιστικότητας προς όλους τους εργαζόμενους στέλνει η Συντεχνία Οικοδόμων της ΠΕΟ
  Μήνυμα αγωνιστικότητας προς όλους τους εργαζόμενους στέλνει η Συντεχνία Οικοδόμων της ΠΕΟ Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ στέλνει μήνυμα αγωνιστικότητας προς όλους τους εργαζόμενους του Κλάδου, αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους καλεί με όπλο την ενότητα, μαχητικότητα και πίστη στο δίκαιο του αγώνα, να συνεχίσουν να αγωνίζονται οργανωμένα, για την υπεράσπιση και προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων και για την προώθηση όλων των γενικότερων στόχων, που θα βελτιώσουν την ζωή κάθε εργατικής οικογένειας.
 • Στο έσχατο όπλο της απεργία προχωρούν οι εκπαιδευτικοί – Ο αυταρχισμός και ετσιθελισμός της κυβέρνησης οξύνει την κρίση
  Στο έσχατο όπλο της απεργία προχωρούν οι εκπαιδευτικοί – Ο αυταρχισμός και ετσιθελισμός της κυβέρνησης οξύνει την κρίση Στο έσχατο όπλο της απεργίας σπρώχνει ο αυταρχισμός και ετσιθελισμός του Προέδρου και του κυβερνώντος κόμματος του ΔΗΣΥ, τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις προχωρούν ενωμένες σε 48ωρη απεργία. Mετά από πολύωρη συνεδρία τους, την Τετάρτη, τα Κεντρικά Διοικητικά Συμβούλια της ΟΕΛΜΕΚ, της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ, ανακοίνωσαν την ομόφωνη απόφαση τους όπως οι απεργίες πραγματοποιηθούν Τρίτη και Τετάρτη, 18 και 19 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα.
 • Πτώση και τραυματισμός εργάτη από ιδιωτικό σκυβαλοφόρο
  Πτώση και τραυματισμός εργάτη από ιδιωτικό σκυβαλοφόρο Εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στην Γιόλου διερευνά ο αστυνομικός σταθμός Στρουμπιού. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 04:10 το πρωί, 35χρονος ο οποίος στεκόταν στο πίσω μέρος σκυβαλοφόρου οχήματος ενώ αυτό κινείτο για το περιμάζεμα σκουπιδιών, έχασε την ισορροπία του με αποτέλεσμα να πέσει στην άσφαλτο .

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top