Υπό τη σκιά της χθεσινής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τον εξορθολογισμό της δημόσιας εκπαίδευσης, των μέτρων των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ που τέθηκαν σε ισχύ στα σχολεία από προχθές, καθώς και το σημερινό δημοψήφισμα των οργανώσεων με το οποίο ζητούν από τα μέλη τους να τους εξουσιοδοτήσουν ώστε να μπορούν να λάβουν οποιαδήποτε μέτρα κρίνουν αναγκαία, συνέρχεται σήμερα το πρωί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για να ενημερωθεί αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής κλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Αίγλη Παντελάκη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Παναγιώτης Αντωνίου, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ, - νοουμένου ότι τους έχει δοθεί η απαιτούμενη διευκόλυνση από τις σχολικές τους μονάδες - , της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων.
 
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συνέρχεται μία μέρα μετά από μια σειρά εξελίξεων και δηλώσεων ή τοποθετήσεων που αφορούν την κρίση στην παιδεία.
 
Από την μια, ο Υπουργός Παιδείας, σε χθεσινή επιστολή του προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις η οποία εστάλη στα ΜΜΕ, αναφέρει ότι οι χθεσινές αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο διαφοροποιούν ουσιαστικά την προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 2018, και σημειώνει ότι οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν «λαμβάνοντας υπόψη ευαισθησίες που διατυπώθηκαν και αιτήματα που υποβλήθηκαν».
 
Αναφέρει, επίσης, ότι οι αποφάσεις, όπως προέκυψαν, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, με αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα, την κρίση στην παιδεία, «είναι αποτέλεσμα του εντατικού διαλόγου που έγινε το τελευταίο διάστημα» μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
 
Από την άλλη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σε χθεσινές του δηλώσεις μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε ότι η κρίση στο χώρο της εκπαίδευσης πρέπει να αρθεί το συντομότερο δυνατό γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της κοινωνίας και πρόσθεσε ότι η άρση της κρίσης θα επιτευχθεί με εποικοδομητικές ενέργειες και όχι με περαιτέρω όξυνση του κλίματος.
 
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα επί της χθεσινής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ωστόσο, όπως ανέφεραν σε δηλώσεις και ανακοινώσεις τους, θα εξετάσουν την απόφαση ενώπιον των Γραμματειών τους.
 
Χθες, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων, μετά την πολύωρη συνεδρία της στη Χοιροκοιτία, επανέλαβε τη στήριξή της στον αγώνα που διεξάγουν οι εκπαιδευτικοί για προάσπιση του δημόσιου σχολείου.
 
Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, μετά την πολύωρη σύσκεψη που είχε στη Χοιροκοιτία, έκανε έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να μην προχωρήσουν σε μέτρα που ενδεχομένως να επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
 
Σε μια άλλη εξέλιξη, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης ζήτησε να μην ξεκινήσει η διδασκαλία των μαθημάτων την Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Κυριάκος Νικηφόρου.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών
  Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών Κανονικά πραγματοποιούν την απεργία τους Τρίτη και Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί, Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης μετά τον ανεπιτυχή εντατικό διάλογο που είχαν με την Κυβέρνηση για δέσμη μέτρων που ψηφίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου για τον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου. ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και 0ΛΤΕΚ έδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας κοινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη.
 • Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
  Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  Το κτύπημα του πρώτου κουδουνιού στις 7.45 το πρωί, σήμανε και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το οποίο ξεκινά κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω του αδιέξοδου που επήλθε στο διάλογο ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και της κρίσης που μαστίζει την Παιδεία μας.
 • Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης
  Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης  Ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση μέχρι στιγμής και με παράταση μέχρι τη Δευτέρα, η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Στην κυριολεξία στον αέρα βρίσκεται η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία!
 • Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό
  Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό Με μεγάλη καθυστέρηση άρχισε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, η οποία οφειλόταν στις διεργασίες, που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Προεδρικό, μετά και τα όσα συζητήθηκαν χθες βράδυ ανάμεσα στους Προέδρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων και της τριμερούς επιτροπής που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο προχθές, για να διαχειριστεί το θέμα της κρίσης στην παιδεία . Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβησαν οι Πρόεδροι της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ, Φίλιος Φυλακτού και Παναγιώτης Λυσάνδρου για να παραλάβουν γραπτώς οτιδήποτε θα αποφάσιζε…
 • Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα
  Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα Οι εκπαιδευτικοί της ΟΕΛΜΕΚ με ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό πέραν του 90% εξουσιοδοτούν την οργάνωση να λάβει απεργιακά μέτρα. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που διεξήχθη ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με μοναδικό ερώτημα αν εξουσιοδοτούν τις εκπαιδευτικές τους οργανώσεις - ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ - όπως χειριστούν κατά την κρίση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου τους το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top