Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου, ένας αυστριακός συγγραφέας, ο Viktor E. Frankl, βίωσε για τρία χρόνια την αιχμαλωσία στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως του Άουσβιτς και του Νταχάου, και αφού επέζησε, περιέγραψε τις τρομακτικές του εμπειρίες από το ολοκαύτωμα στο βιβλίο του με τίτλο «Αναζητώντας νόημα ζωής και ελευθερίας».  Τα βιώματά του στα στρατόπεδα του θανάτου προκαλούν θλίψη αλλά και θυμό για τις θηριωδίες που έγιναν εις βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων και αποτελούν ένδειξη για την απανθρωποποίηση και τον παραλογισμό στο πλαίσιο του πολέμου.

 

       Ο συγγραφέας αναπτύσσει στις σελίδες του έργου του θεωρίες που μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση της ψυχολογίας του φυλακισμένου, μιας ψυχολογίας που έγινε γνωστή ως το σύνδρομο της «ασθένειας των συρματοπλεγμάτων».  Οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως αντιπροσωπεύουν, σύμφωνα με τον Frankl, τον μέσο άνθρωπο.  Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για μας που μετά το 1974 κατοικούμε στις ακριτικές και ημικατεχόμενες περιοχές του νησιού μας, ερχόμενοι καθημερινά σε επαφή με το συρματόπλεγμα.

 

Στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως ο κρατούμενος εξευτελίζεται και χάνει την αντοχή του, ενώ εμείς αντιστεκόμενοι, παραμένουμε αγέρωχοι, παρ’ όλες τις δυσκολίες διαβίωσης λόγω του εγκλεισμού μας εντός περιορισμένων ορίων.

 

       Από όσα προκύπτουν από τις μαρτυρίες του Frankl στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως όσοι κρατούμενοι στέλνονταν κατά τη διαλογή προς τα αριστερά, σήμαινε ότι αυτοί ήταν άρρωστοι και ανίκανοι για εργασία και αποστέλλονταν απευθείας στο κρεματόριο και στα λουτρά.  Όσοι στέλνονταν προς τα δεξιά, προορίζονταν για εργασία και εξασφαλιζόταν για αυτούς παράταση ζωής, μέχρι να καταλήξουν και οι ίδιοι στο ειδικό στρατόπεδο του θανάτου.  Αντιθέτως εμείς συνεχίζουμε να πορευόμαστε προς τα εμπρός με το κεφάλι ψηλά, γιατί έχουμε σκοπό στη ζωή να αντέξουμε το κάθε τι, όπως ενδεικτικά αναφέρει ο Νίτσε.

 

       Βέβαια στο περιβάλλον του περίκλειστου στρατοπέδου συχνά η απογοήτευση, η απραξία και η αγανάκτηση οδηγούν τον άνθρωπο σε απόγνωση, με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να αυτοκτονούν, πριν σταλούν στους θαλάμους αερίου. Εμείς, όμως, δεν θα ριχτούμε μέσα στο συρματόπλεγμα, όπως συνήθιζαν να κάνουν οι κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, αγγίζοντας τον ηλεκτρικά φορτισμένο συρματοφράκτη, αλλά θα συνεχίσουμε να ζούμε ως «ελεύθεροι πολιορκημένοι» δίπλα από αυτό, με την ελπίδα ότι μια μέρα θα καταρριφθεί.

 

       Είμαστε ένα μικρό, ζωντανό κομμάτι μιας ανθρώπινης μάζας στριμωγμένοι πίσω από το συρματόπλεγμα.  Το εύλογο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι άνθρωποί μας να μένουν σταδιακά χωρίς ευκαιρίες προόδου και να φθείρονται.  Θα συνεχίσουμε όμως να διατηρούμε την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας και να παραμένουμε άνθρωποι, ακόμα και στον περιορισμένο χώρο που μας απέμεινε.  

 

       Δυστυχώς η υφιστάμενη κατάσταση στο Κυπριακό μας βρίσκει βυθισμένους στην αβεβαιότητα, εφόσον δεν μας επιτρέπει να προβλέψουμε αν και πότε - ή και ποτέ - θα φτάσει στο τέλος του αυτός ο τρόπος ζωής.  Καταλήξαμε έτσι να μοιάζουμε με τους κρατούμενους στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως.  Ίδιοι, σαν και αυτούς που υπέφεραν από την παράξενη «εμπειρία του χρόνου», αφού για εκείνους μια μέρα γεμάτη από αδιάκοπα βάσανα και εξάντληση φαινόταν ατέλειωτη.  Έτσι και σε εμάς η αγωνία, τα βάσανα της καθημερινότητας και της καρτερικότητας μας σκοτώνουν, ενώ η μέρα εξόδου από το αδιέξοδο παραμένει ακόμη άγνωστη.

 

       Μέχρι την έλευση αυτής της μέρας, εμείς, οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών, δεν θα χάσουμε την ελπίδα και το θάρρος μας, παρ’ όλη την απογοήτευση που μας κυριεύει.  Ο πόνος που προκαλεί το συρματόπλεγμα δεν θα μας οδηγήσει στην κατάρρευση και στην εγκατάλειψη κάθε ελπίδας για επανένωση της πατρίδας μας.  Όσο είμαστε ακόμα ζωντανοί, θα ελπίζουμε για καλύτερες μέρες στον τόπο μας.  Η παράταση ζωής που μας χαρίζεται καθημερινά και εύχομαι να έχει αποτέλεσμα.  

 

       Το αγκαθωτό συρματόπλεγμα ματώνει όχι μόνο τα χέρια, αλλά και την ψυχή μας, και μαζί με τη νεκρή ζώνη σηματοδοτούν τον περιορισμό της ελευθερίας και την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων μας.  

 

Όλα όσα περιέγραψε ο αυστριακός συγγραφέας στο έργο του, αλλά και όσα ζούμε καθημερινά δίπλα από το συρματόπλεγμα, ο ανθρώπινος νους δυσκολεύεται να τα κατανοήσει, παρά μόνο όταν τα βιώσει.

 

 

·         Ο Άντρος Γ. Καραγιάννης είναι Δήμαρχος Δερύνειας 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού
  Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού Του Φίλιου ΦΥΛΑΚΤΟΥ, Προέδρου της ΠΟΕΔ Είναι εξωπραγματικό, παράλογο και πολύ επικίνδυνο ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, ο πιλότος, να εγκαταλείπει τη θέση του, τα καθήκοντά του για να αναλάβει και καθήκοντα αεροσυνοδού! Η εικόνα του πιλότου που κυβερνά λίγο το αεροσκάφος, που σερβίρει και για λίγο φαγητό και στη συνέχεια καφέ στους επιβάτες, αποτυπώνει αυτό που ακριβώς συμβαίνει με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, όπου εκτός από τα διοικητικά/διευθυντικά καθήκοντα που έχουν να επιτελέσουν,…
 • Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού*
  Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού* Με αντιλήψεις παρωχημένων εποχών, «του δασκάλου της έδρας» και «αποφασίζω και διατάζω» άρχισε να ξεγυμνώνεται η Δημόσια Εκπαίδευση. Με απίστευτη προχειρότητα και χωρίς οποιαδήποτε εκπαιδευτική τεκμηρίωση. Το μοναδικό κριτήριο είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Τα χαμένα δισεκατομμύρια ευρώ στις μαύρες τρύπες, που έχουν όμως ονοματεπώνυμο, δεν τους ενοχλούν. Τα σκορπούν και χρεώνουν τους πολίτες. Τόσο απλό! Το κόστος που έχει η Εκπαίδευση, η Αγωγή και η Παιδεία των παιδιών μας και η Εκπαιδευτική Πολιτική που ακολουθείται ενοχλούν! Η πολύπλευρη ανάπτυξη των…
 • Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου
  Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash Ταχύτατες, ασφαλείς, εύκολες πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω υπερσύγχρονης εφαρμογής κινητού τηλεφώνου της AstroBank Της Δήμητρας Ονουφρίου* Η καινοτομία και η υψηλή τεχνολογία κερδίζουν, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο έδαφος στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς το τοπίο και τη δυναμική των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τις τράπεζες, τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα, αλλά και κινητήρια…
 • Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ
  Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ Του Δώνη Χριστοφίνη* Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με εκπροσώπους, τους Τραμπς, Νετανιάχου κι άλλους, εντείνουν το μακελειό στην περιοχή μας και αλλού. Απειλούν όλη την ανθρωπότητα ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο. Ο πόλεμος σκορπά το θάνατο, την καταστροφή, την πείνα, την προσφυγιά και την εμπορία προσώπων και οργάνων. Ένας δε, πυρηνικός πόλεμος θα αφανίσει κάθε ζωή στον πλανήτη μας.
 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top