Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε το άρθρο του Υπουργού Παιδείας κ. Καδή για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο χώρο της εκπαίδευσης. Διαβάζοντας το άρθρο πραγματικά διερωτήθηκα αν παρακολουθώ μαθήματα  σε σχολείο της Κύπρου ή σε κάποια Σκανδιναβική χώρα (όπου εκεί όντως οι μεταρρυθμίσεις είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες).

Καταρχάς ο Υπουργός προσπαθεί να μας πείσει ότι η νέα νομοθεσία διασφαλίζει την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων μας. Προφανώς ο κ. Καδής στην αρχή της σχολικής χρονιάς δεν παρακολουθούσε τι γινόταν σε αρκετά σχολεία της Κύπρου, τα οποία για μέρες δεν είχαν καθηγητές για κάποια μαθήματα όπως για παράδειγμα στη Β' Τεχνική Λεμεσού που σχεδόν για 1 μήνα σε συγκεκριμένους κλάδους δεν είχαν καθηγητές. 

Στο σημείο στο οποίο πραγματικά μείναμε έκπληκτοι είναι στο σημείο στο οποίο ο κ. Καδής αναφέρει ότι οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων συνδιαμορφώθηκαν από όλους τους οργανωμένους φορείς της παιδείας. Από την πλευρά των μαθητών δεν υπήρξε ποτέ σύμφωνη γνώμη για τους κανονισμούς λειτουργίας, καθώς είναι συντηρητικοί και οδηγούν την εκπαίδευση χρόνια πίσω. Την προηγούμενη χρονιά έγινε δημοψήφισμα στα σχολεία  το οποίο έδειξε ξεκάθαρα πως οι μαθητές διαφωνούν με τους κανονισμούς, ενώ πραγματοποιήθηκε και μεγάλη κινητοποίηση έξω από τη Βουλή τη μέρα που ψηφίζονταν.Η διαφωνία των μαθητών με τους κανονισμούς λειτουργίας επιβεβαιώθηκε και πριν 1 μήνα το Δεκέμβριοστις συνδιασκέψεις των Επαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Μαθητών. Για να μην αναφέρουμε και τις διαφωνίες των οργανωμένων γονιών, αλλά και πρόσφατα των οργανωμένων καθηγητών με σημαντικά σημεία των κανονισμών λειτουργίας. Για ποια συνδιαμόρφωση μας μιλά λοιπόν ο Υπουργός; 

Στους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων υπάρχει και η «επιστημονικά τεκμηριωμένη» μεταρρύθμιση των εξετάσεων ανά τετράμηνο, οι οποίες θα εφαρμοστούν με τη νέα σχολική χρονιά και προκαλούν την έντονη αντίδραση, τόσο των μαθητών, όσο των καθηγητών και των γονιών. Η εφαρμογή των εξετάσεων θα αυξήσει το άγχος των μαθητών, καθώς θα πρέπει να κυνηγούν το βαθμό αντί τη γνώση. Αυτό θα οδηγήσει τους μαθητές να ξοδεύουν περισσότερα στα φροντιστήρια ενισχύοντας έτσι την παραπαιδεία. Δεν έφτανε που η ύλη είναι ήδη τεράστια και δεν προλαβαίνουμε να τη διδαχτούμε, το Υπουργείο θέλει να μας προσθέσει κι άλλο άγχος, λέγοντας μας ότι είναι μια μεταρρύθμιση προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον με τους νέους κανονισμούς λειτουργίας μειώθηκαν οι απουσίες που δικαιούμαστε, ενώ καταργήθηκε το «Δημιουργικότητα Δράση Κοινωνική Προσφορά»(ΔΔΚ) και οι αδικαιολόγητες απουσίες. Δηλαδή μαθητής που λείπει για αντικειμενικούς λόγους εξισώνεται με το μαθητή που λείπει αδικαιολόγητα από το μάθημα, ενώ με την κατάργηση του ΔΔΚ αν απουσιάζεις σε εκδρομή παίρνεις κανονική απουσία όπως όταν απουσιάζεις από μάθημα. Αυτό θα πει «επιστημονικά τεκμηριωμένες» μεταρρυθμίσεις! 

Οι μεταρρυθμίσεις που επικαλείται λοιπόν ο κ. Καδής, δεν είναι προοδευτικές καθώς δεν έχουν στο επίκεντρο τους μαθητές. Εμείς οι μαθητές ζητούμε ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στους κανονισμούς λειτουργίας και για μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προοδευτική που θα οδηγεί σε ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο. 

 

·         Ο Βασίλης Γεωργίου είναι Πρόεδρος ΕΣΕΜ Λευκωσίας-Κερύνειας

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top