Του Θεόδωρου (Άκη)  Φ. ΗΛΙΑ*

Ζούμε σε ένα δύσκολο και πολύπλοκο κόσμο, στον οποίο τα πάντα γύρω μας αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Μέσα σε αυτήν την πλημμυρίδα των αλλαγών, οι γονείς βρίσκονται σε σύγχυση και απόγνωση, καθώς δε γνωρίζουν πώς θα δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες για τα παιδιά τους, ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν στη σωστή διαπαιδαγώγησή τους. Την ίδια στιγμή, τα παιδιά εμφανίζονται μελαγχολικά, νευρικά, πιο παρορμητικά και ανυπάκουα. 

Η νέα αυτή πραγματικότητα καθιστά αναγκαία την εστίαση της προσοχής των γονέων στη ρίζα της δημιουργίας των προβλημάτων και της κακής συμπεριφοράς, που δεν είναι άλλη από τα αρνητικά συναισθήματα. Όλες οι έρευνες αποδεικνύουν ότι, όταν οι γονείς είναι συναισθηματικά ευφυείς και εκπαιδεύουν τα παιδιά τους, ώστε να αποκτήσουν συναισθηματική νοημοσύνη, τότε αυτά κατανοούν καλύτερα τον εαυτό τους, αλλά και τους ανθρώπους γύρω τους. Μπορούν ακόμη να ελέγχουν τα αρνητικά τους συναισθήματα, όπως είναι ο θυμός, η λύπη και ο φόβος, ενώ την ίδια στιγμή έχουν υψηλότερες σχολικές επιδόσεις.  Γνωρίζουμε σήμερα, μετά από εκτεταμένες έρευνες που έχουν γίνει, ότι η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχία και ευτυχία των παιδιών.

Η οικογένεια αποτελεί το πρώτο περιβάλλον μέσα στο οποίο τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν και να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Φυσικά, θα πρέπει πρώτα  οι γονείς να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τις βασικές αρχές της συναισθηματικής νοημοσύνης, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να τις μεταδώσουν στα παιδιά τους. Οι γονείς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά. Είναι οι πρώτοι τους δάσκαλοι, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από αυτά που βιώνουν καθημερινά με τους γονείς τους.  Έτσι, μαθαίνουν πώς να   κατανοούν καλύτερα τον εαυτό τους, πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, πώς να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και τέλος πώς να επικοινωνούν και να συνεργάζονται αποτελεσματικά.

Τι μπορούν λοιπόν οι γονείς να κάνουν, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες που σίγουρα θα βρεθούν μπροστά τους; Με ποιον τρόπο μπορούν οι γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους μεθόδους και τεχνικές, ώστε να αποδέχονται τα αρνητικά τους συναισθήματα και να οικοδομούν έτσι στενότερες σχέσεις με τους γύρω τους; Σύμφωνα με τον John Gottman, εάν ακολουθήσουμε τα πιο κάτω στάδια, μπορούμε να δημιουργήσουμε συναισθηματικά ευφυή παιδιά.

1.    Να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία με το παιδί μας. Την ίδια στιγμή, να του δώσουμε χρόνο και να ακούσουμε το παιδί, δείχνοντάς του έτσι ότι το σεβόμαστε ως άνθρωπο.  

2.    Να εστιάζουμε στην κατανόηση των συναισθημάτων του παιδιού. Δηλαδή, να κατανοήσουμε πώς νιώθουν, αλλά κυρίως να αποδεχθούμε τα συναισθήματά τους.

3.    Να βοηθήσουμε το παιδί μας να κατονομάζει τα συναισθήματα που νιώθει ή βιώνει.

4.    Τέλος, να θέσουμε όρια για τις πιθανές ανάρμοστες συμπεριφορές (π.χ. ψέματα ή χρήση βίας) και να τα βοηθήσουμε να λύσουν το πρόβλημα, δείχνοντάς τους τον τρόπο.

Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά, των οποίων οι γονείς έχουν ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη και εφαρμόζουν με συνέπεια τη συναισθηματική αγωγή, έχουν καλύτερη υγεία, εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα αρνητικής συμπεριφοράς και δημιουργούν καλύτερες και σταθερότερες φιλίες. Ακόμη, τα παιδιά αυτά είναι περισσότερο ανθεκτικά και ευπροσάρμοστα. Την ίδια στιγμή, αποκτούν έξυπνους τρόπους σκέψης, αλλά και τέτοιες συνήθειες, ώστε να μπορούν με ευκολία να ηρεμούν και να χαλαρώνουν, να βγαίνουν από τη δύσκολη θέση και να βρίσκουν κίνητρα, για να πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Οφείλουμε, λοιπόν, ως γονείς να προετοιμάσουμε κατάλληλα τα παιδιά μας, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις που τους περιμένουν. Η συναισθηματική ευφυΐα είναι τόσο απαραίτητη στις μέρες μας, που δεν έχουμε δικαίωμα να την αγνοήσουμε. Ήδη, πληρώνουμε το κόστος της έλλειψης συναισθηματικής αγωγής, με τα πολλά και συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα της νεολαίας μας. Μπορεί τα πράγματα να είναι δύσκολα, αλλά οφείλουμε να προσπαθήσουμε, ώστε να δώσουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε στα παιδιά μας. Άλλωστε, όπως σοφά αναφέρει ο Ρωμαίος φιλόσοφος Σενέκας: «δεν είναι ότι επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα που δεν προσπαθούμε, αλλά είναι ότι επειδή δεν προσπαθούμε που τα πράγματα είναι δύσκολα».

·         Ο Θεόδωρος (Άκης)  Φ. Ηλία είναι Διευθυντής Τεχνικής Σχολής Πάφου

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού
  Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού Του Φίλιου ΦΥΛΑΚΤΟΥ, Προέδρου της ΠΟΕΔ Είναι εξωπραγματικό, παράλογο και πολύ επικίνδυνο ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, ο πιλότος, να εγκαταλείπει τη θέση του, τα καθήκοντά του για να αναλάβει και καθήκοντα αεροσυνοδού! Η εικόνα του πιλότου που κυβερνά λίγο το αεροσκάφος, που σερβίρει και για λίγο φαγητό και στη συνέχεια καφέ στους επιβάτες, αποτυπώνει αυτό που ακριβώς συμβαίνει με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, όπου εκτός από τα διοικητικά/διευθυντικά καθήκοντα που έχουν να επιτελέσουν,…
 • Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού*
  Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού* Με αντιλήψεις παρωχημένων εποχών, «του δασκάλου της έδρας» και «αποφασίζω και διατάζω» άρχισε να ξεγυμνώνεται η Δημόσια Εκπαίδευση. Με απίστευτη προχειρότητα και χωρίς οποιαδήποτε εκπαιδευτική τεκμηρίωση. Το μοναδικό κριτήριο είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Τα χαμένα δισεκατομμύρια ευρώ στις μαύρες τρύπες, που έχουν όμως ονοματεπώνυμο, δεν τους ενοχλούν. Τα σκορπούν και χρεώνουν τους πολίτες. Τόσο απλό! Το κόστος που έχει η Εκπαίδευση, η Αγωγή και η Παιδεία των παιδιών μας και η Εκπαιδευτική Πολιτική που ακολουθείται ενοχλούν! Η πολύπλευρη ανάπτυξη των…
 • Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου
  Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash Ταχύτατες, ασφαλείς, εύκολες πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω υπερσύγχρονης εφαρμογής κινητού τηλεφώνου της AstroBank Της Δήμητρας Ονουφρίου* Η καινοτομία και η υψηλή τεχνολογία κερδίζουν, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο έδαφος στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς το τοπίο και τη δυναμική των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τις τράπεζες, τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα, αλλά και κινητήρια…
 • Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ
  Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ Του Δώνη Χριστοφίνη* Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με εκπροσώπους, τους Τραμπς, Νετανιάχου κι άλλους, εντείνουν το μακελειό στην περιοχή μας και αλλού. Απειλούν όλη την ανθρωπότητα ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο. Ο πόλεμος σκορπά το θάνατο, την καταστροφή, την πείνα, την προσφυγιά και την εμπορία προσώπων και οργάνων. Ένας δε, πυρηνικός πόλεμος θα αφανίσει κάθε ζωή στον πλανήτη μας.
 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top