Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ*  

          Στις 12 Μαρτίου η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησε την ανάγκη καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σε τοποθέτηση που είχα κάνει υπογράμμισα πως δυστυχώς το πρόβλημα οξύνεται συνεχώς γιατί ακόμα δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά, δραστικά μέτρα.

Γι’ αυτό και ως ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ασκούμε συνεχώς πιέσεις και, μεταξύ άλλων, καλούμε τις κυβερνήσεις όλων των κρατών να κυρώσουν την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ως ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη και την ολιστική αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Ιδιαίτερα όσον αφορά την Κύπρο, έχουμε καλέσει κατ’ επανάληψη την κυβέρνηση να μελετήσει τρόπους ούτως ώστε να διαγραφούν οι όποιες επιφυλάξεις και να προχωρήσει επιτέλους στην εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

         Με αφορμή την διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών έγιναν πολλές δηλώσεις και στην Κύπρο. Δηλώσεις εφησυχασμού. Και ακούστηκαν όλοι, όλοι εκτός την κάθε Έλενα που για να ακουστεί πρέπει να πεθάνει. Σήμερα που όλοι δηλώνουν συγκλονισμένοι από την ιστορία της Έλενας και την βία που ασκείται στις γυναίκες, πρέπει να υπενθυμίσουμε ξανά ορισμένες αλήθειες για να ακουστούν προτού επιστρέψει ο καθένας πίσω στην  εφησυχαστική του ρουτίνα.

            Η βία που ασκείται στις γυναίκες έχει καταστεί η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου των γυναικών. Οι γενεσιουργές αιτίες είναι η πατριαρχία, σε συνδυασμό με τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα των κοινωνιών που επιτρέπουν την ανάπτυξη της βίας, η οποία  μάλιστα εντείνεται σε καταστάσεις κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας. Η ιστορία της Έλενας απέδειξε για ακόμη μια φορά την γύμνια μιας κοινωνίας που προστατεύει την πατριαρχική τάξη, που διαφυλάττει τους θύτες, που ανέχεται την καταπίεση των θυμάτων, και επιχειρεί με εύσχημους τρόπους να αποκρύψει κάθε μορφή σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

       Η ιστορία της Έλενας επιβεβαίωσε τις διαστάσεις της καταστροφής που μπορεί να υποστεί μια κοινωνία λόγω διαλυμένου κοινωνικού κράτους. Η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Έλενας, απουσία του κοινωνικού κράτους, εκχωρήθηκε σε αυτούς που βρήκαν ευκαιρία να επικυριαρχήσουν ασκώντας για χρόνια εις βάρος της βίαιη εξουσία. Μπροστά στο θύμα το γραφείο ευημερίας δηλώνει ανήμπορο λόγω οικονομικών δυσκολιών. Ενώ το κράτος αποτυγχάνει για δεύτερη φορά να βοηθήσει καθώς δεν έχει δημιουργήσει ακόμα εκείνες τις δομές που θα παρέχουν πραγματική ασφάλεια ώστε ένα κορίτσι, μια γυναίκα να αποφασίσει να μιλήσει για την βία που υφίσταται έχοντας την πεποίθηση πως οι θύτες θα τιμωρηθούν.  

         Οι ευθύνες για το έγκλημα που συντελείται εις βάρος πολλών γυναικών θυμάτων (κάθε μορφής) βίας είναι μεγάλες. Αυτοί που διαπράττουν το έγκλημα, αυτοί που το συγκαλύπτουν αλλά και αυτοί που το ανέχονται έχουν ευθύνη. Η βία κατά των γυναικών δεν είναι μεμονωμένη παραβατική πράξη, δεν είναι ζήτημα ατομικό που αφορά έναν πάτερ και μια κοπέλα. Η βία κατά των γυναικών αποτελεί κοινωνική παθογένεια που στηρίζεται και στηρίζει τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα. Αποτελεί κοινωνική παθογένεια με θύμα το γυναικείο φύλο και με αρνητικές παρενέργειες σε ολόκληρη την κοινωνία. Γι’ αυτό απαιτείται να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν να υποφέρουν και να πεθαίνουν κορίτσια και γυναίκες από την βία ενός συστήματος που δημιουργεί και θρέφει εκμεταλλευτές.

       Φτάνουν λοιπόν οι κούφιες δηλώσεις. Απαιτούμε την δημιουργία ενός πολυεπίπεδου δικτύου, το οποίο θα προστατεύει και θα στηρίζει πραγματικά την κάθε γυναίκα και το κάθε κορίτσι που είναι θύμα βίας. Ζητάμε την διαμόρφωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης που να αντιμετωπίζει σφαιρικά και ολοκληρωμένα τη βία κατά των γυναικών, ώστε να παρατηρηθεί ουσιαστική μείωση του φαινομένου. Την ίδια στιγμή τονίζουμε πως ακόμη πιο σημαντικό είναι να ενταθούν οι δράσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στην πρόληψη, για πάταξη του φαινομένου, και στην καλλιέργεια κουλτούρας που να περιλαμβάνει ως αρχή την ισοτιμία των φύλων.

        Ο αγώνας για εξάλειψη της βίας που υφίστανται οι γυναίκες είναι συνυφασμένος με τον αγώνα για τη δημιουργία μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση και τις ανισότητες. Και τον αγώνα αυτό θα τον δώσουμε μέχρι τέλους.                         

                       *Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ- Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού
  Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού Του Φίλιου ΦΥΛΑΚΤΟΥ, Προέδρου της ΠΟΕΔ Είναι εξωπραγματικό, παράλογο και πολύ επικίνδυνο ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, ο πιλότος, να εγκαταλείπει τη θέση του, τα καθήκοντά του για να αναλάβει και καθήκοντα αεροσυνοδού! Η εικόνα του πιλότου που κυβερνά λίγο το αεροσκάφος, που σερβίρει και για λίγο φαγητό και στη συνέχεια καφέ στους επιβάτες, αποτυπώνει αυτό που ακριβώς συμβαίνει με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, όπου εκτός από τα διοικητικά/διευθυντικά καθήκοντα που έχουν να επιτελέσουν,…
 • Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού*
  Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού* Με αντιλήψεις παρωχημένων εποχών, «του δασκάλου της έδρας» και «αποφασίζω και διατάζω» άρχισε να ξεγυμνώνεται η Δημόσια Εκπαίδευση. Με απίστευτη προχειρότητα και χωρίς οποιαδήποτε εκπαιδευτική τεκμηρίωση. Το μοναδικό κριτήριο είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Τα χαμένα δισεκατομμύρια ευρώ στις μαύρες τρύπες, που έχουν όμως ονοματεπώνυμο, δεν τους ενοχλούν. Τα σκορπούν και χρεώνουν τους πολίτες. Τόσο απλό! Το κόστος που έχει η Εκπαίδευση, η Αγωγή και η Παιδεία των παιδιών μας και η Εκπαιδευτική Πολιτική που ακολουθείται ενοχλούν! Η πολύπλευρη ανάπτυξη των…
 • Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου
  Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash Ταχύτατες, ασφαλείς, εύκολες πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω υπερσύγχρονης εφαρμογής κινητού τηλεφώνου της AstroBank Της Δήμητρας Ονουφρίου* Η καινοτομία και η υψηλή τεχνολογία κερδίζουν, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο έδαφος στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς το τοπίο και τη δυναμική των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τις τράπεζες, τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα, αλλά και κινητήρια…
 • Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ
  Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ Του Δώνη Χριστοφίνη* Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με εκπροσώπους, τους Τραμπς, Νετανιάχου κι άλλους, εντείνουν το μακελειό στην περιοχή μας και αλλού. Απειλούν όλη την ανθρωπότητα ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο. Ο πόλεμος σκορπά το θάνατο, την καταστροφή, την πείνα, την προσφυγιά και την εμπορία προσώπων και οργάνων. Ένας δε, πυρηνικός πόλεμος θα αφανίσει κάθε ζωή στον πλανήτη μας.
 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top