Η Τεχνική Σχολή Πάφου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Τα τελευταία εφτά χρόνια, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στην Τεχνική Εκπαίδευση στην  Πάφο έχει αυξηθεί κατά 37%. Μάλιστα, η εισδοχή σε μερικούς από τους κλάδους, απαιτεί πολύ καλούς έως και άριστους βαθμούς. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των μαθητών που πετυχαίνουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, έχει αυξηθεί σημαντικά. Επιπρόσθετα,  για επτά συνεχή έτη εφαρμόζεται το πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων(το πρόγραμμα εφαρμόζεται στα μαθήματα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά, και Φυσική) για τους μαθητές Α΄ έτους πρακτικής κατεύθυνσης. Στόχος των μαθημάτων αυτών είναι, πρωτίστως η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των μαθητών, αλλά και η βελτίωση των βασικών τους γνώσεων. Τα αποτελέσματα μετά από την ανάλυση των δεδομένων και τη σύγκριση του αρχικού διαγνωστικού δοκιμίου με το τελικό, δείχνουν την εξελικτική πρόοδο των μαθητών που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 42%.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την Ο.Α.Π.  (Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του Υ.Π.&Π.) και ειδικού συνεργάτη παρέχεται εξειδικευμένη βοήθεια σε δώδεκα μαθητές ετησίως, οι οποίοι χρήζουν βοήθειας, λόγω ειδικών κριτηρίων. Οι εγγραφές των μαθητών στο σχολείο, οι απουσίες τους, τα διαγωνίσματα και οι καταγγελίες καταγράφονται ηλεκτρονικά. Η ηλεκτρονική καταγραφή των απουσιών παρέχει τη δυνατότητα στο σχολείο για άμεση ενημέρωση των γονέων. Ταυτόχρονα, παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου και τήρησης στατιστικών στοιχείων, ώστε να ενεργούμε άμεσα για τη βελτίωση των διαδικασιών προς όφελος των μαθητών. Το προσωπικό ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών και των Βοηθών Διευθυντών είναι καθημερινό και συνεχές. Το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται καθημερινά με ποικίλους τρόπους, μέσα από προσωπικές συζητήσεις με τους μαθητές και την παροχή εξατομικευμένης στήριξης.

Βασική φιλοσοφία στην Τεχνική Σχολή Πάφου δεν είναι  η τιμωρία, αλλά η επιβράβευση των μαθητών. Όλοι κατανοούμε ότι, όταν μας επιβραβεύουν και δίνεται έμφαση στα θετικά, τόσο περισσότερο προσπαθούμε να τα επαναλάβουμε, ώστε να μας επιβραβεύσουν ξανά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θετικής κουλτούρας τόσο μεταξύ των μαθητών, αλλά και μεταξύ των εκπαιδευτικών. Για το σκοπό αυτό έχουν βραβευτεί σε ειδική τελετή οι άριστοι μαθητές της σχολής μας για το Α΄ τετράμηνο.

Αναφέροντας τα πιο πάνω, δεν υπονοούμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα ή ότι έχουμε βρει τη μαγική φόρμουλα. Άλλωστε, δεν πιστεύουμε ούτε σε έτοιμες, ούτε σε μαγικές λύσεις. Πιστεύουμε, ωστόσο στη συνεργασία, στην καλλιέργεια υπευθυνότητας, στη θετική σκέψη και κυρίως, στην άμεση επίλυση των προβλημάτων. Πιστεύουμε, ακόμη, στις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτουν τα παιδιά αυτά. Γνωρίζουμε ότι έχουν απεριόριστες ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις και μπορούν να μας εκπλήξουν ευχάριστα.  Άλλωστε, το αποδεικνύουν συχνά, τόσο με τις επιτυχίες τους σε Παγκύπριους διαγωνισμούς, όσο και με τα αποτελέσματά τους στις Παγκύπριες εξετάσεις, τα οποία κάθε χρόνο βελτιώνονται σημαντικά.

 

Φυσικά, όλα αυτά δεν έχουν προκύψει χωρίς προσπάθεια αλλά ούτε και τυχαία. Έχουν προκύψει, γιατί στηριζόμαστε σε τρεις βασικούς άξονες: στη συνεργασία, στον άριστο προγραμματισμό και οργάνωση και τέλος, στη σκληρή και συστηματική δουλειά που επιτελείται από τους εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση του σχολείου. Από την αρχή τίθενται ξεκάθαροι στόχοι, αλλά κυρίως γίνεται προγραμματισμός των ενεργειών και των δράσεων, τις οποίες θα κάνουμε, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους που θέτουμε. Για την επίτευξη των πιο πάνω  στόχων, εκτελούμε συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις μέσα από τις ομάδες εργασίας και ακολουθούμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. 

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, είναι πολλά και δύσκολα. Αυτό ακριβώς, όμως, είναι και το πλεονέκτημά μας. Δηλαδή, οι δυσκολίες αποτελούν για εμάς χρυσές ευκαιρίες για βελτίωση και ανάπτυξη. Συνεχώς προσπαθούμε και κάνουμε πράξη αυτό που έχει αναφέρει ο Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας, William Arthur Ward. «Οι δυσκολίες κάνουν κάποιους ανθρώπους να σπάνε. Άλλους να σπάνε ρεκόρ». Η προσπάθειά μας είναι και θα είναι συνεχής, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα παιδιά μας χρειάζονται βοήθεια και εμείς έχουμε ταχθεί να τους προσφέρουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε.    

 • Ο Θεόδωρος (Άκης) Φ. Ηλία είναι Διευθυντής της Τεχνικής Σχολής Πάφου

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Ο Αναστασιάδης πλέον δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες…! – Του Στέφανου ΣΤΕΦΑΝΟΥ*
  Ο Αναστασιάδης πλέον δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες…! – Του Στέφανου ΣΤΕΦΑΝΟΥ* Οι εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν αναμενόμενες και όσοι έχουν αιφνιδιαστεί σημαίνει ότι απλά δεν παρακολουθούν τα όσα ο ΓΓ του ΟΗΕ εδώ και καιρό διαμήνυε τόσο στις Εκθέσεις του όσο και διαμέσου των δηλώσεων που έκαναν οι εκπρόσωποί του. Ο ΓΓ του ΟΗΕ από πολύ νωρίς είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του. Από την Έκθεση που συνέταξε τον περασμένο Σεπτέμβρη για τα πεπραγμένα στο Κυπριακό. Εκεί με σαφήνεια διαμήνυσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία αν και εφόσον…
 • Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ε.Ε. και τις τοπικές αρχές- Του Άντρου Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ*
  Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ε.Ε. και τις τοπικές αρχές- Του Άντρου Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ* Διάλογος με τους ευρωπαίους πολίτες Μέχρι τις επερχόμενες ευρωεκλογές αναμένεται, για χάρη της έρευνας, να πραγματοποιηθούν 240 συγκεντρώσεις στα κράτη μέλη της Ε.Ε. με τη συμμετοχή 250 μελών της ΕτΠ και πάνω από 40.000 πολιτών. Στις πλείστες συγκεντρώσεις ακούγονται τόσο αρνητικά όσο και θετικά σχόλια για την Ε.Ε. Βέβαια, αυτό εξαρτάται από τη στάση, που τηρεί το εκάστοτε κράτος απέναντι στην Ε.Ε. Ωστόσο, η κύρια άποψη, που επικρατεί ανάμεσα στους πολίτες, είναι ότι η Ε.Ε. είναι απόμακρη από τα προβλήματα…
 • Οι αρχές αποδοτικής ρύθμισης στον τομέα της ενέργειας - Του Δρ Ανδρέα Πουλλικκά*
  Οι αρχές αποδοτικής ρύθμισης στον τομέα της ενέργειας - Του Δρ Ανδρέα Πουλλικκά* Γράφει: Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς, Πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου Διεθνώς η σύσταση μίας Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει την αποτελεσματική προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες τεχνολογικές εξελίξεις και τις συνθήκες της αγοράς ενέργειας. Επιπλέον, ο κατάλληλος καθορισμός και διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κυβέρνησης και της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με ρητές αναφορές στη σχετική νομοθεσία, είναι ζωτικής σημασίας για μια σωστή και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις ρύθμιση. Συνάμα, πρέπει να υπάρχει η πολιτική βούληση που θα επιτρέπει στην…
 • Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού
  Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού Του Φίλιου ΦΥΛΑΚΤΟΥ, Προέδρου της ΠΟΕΔ Είναι εξωπραγματικό, παράλογο και πολύ επικίνδυνο ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, ο πιλότος, να εγκαταλείπει τη θέση του, τα καθήκοντά του για να αναλάβει και καθήκοντα αεροσυνοδού! Η εικόνα του πιλότου που κυβερνά λίγο το αεροσκάφος, που σερβίρει και για λίγο φαγητό και στη συνέχεια καφέ στους επιβάτες, αποτυπώνει αυτό που ακριβώς συμβαίνει με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, όπου εκτός από τα διοικητικά/διευθυντικά καθήκοντα που έχουν να επιτελέσουν,…
 • Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού*
  Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού* Με αντιλήψεις παρωχημένων εποχών, «του δασκάλου της έδρας» και «αποφασίζω και διατάζω» άρχισε να ξεγυμνώνεται η Δημόσια Εκπαίδευση. Με απίστευτη προχειρότητα και χωρίς οποιαδήποτε εκπαιδευτική τεκμηρίωση. Το μοναδικό κριτήριο είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Τα χαμένα δισεκατομμύρια ευρώ στις μαύρες τρύπες, που έχουν όμως ονοματεπώνυμο, δεν τους ενοχλούν. Τα σκορπούν και χρεώνουν τους πολίτες. Τόσο απλό! Το κόστος που έχει η Εκπαίδευση, η Αγωγή και η Παιδεία των παιδιών μας και η Εκπαιδευτική Πολιτική που ακολουθείται ενοχλούν! Η πολύπλευρη ανάπτυξη των…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top