Του Δώνη Χριστοφίνη*

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με εκπροσώπους, τους Τραμπς, Νετανιάχου κι άλλους, εντείνουν το μακελειό στην περιοχή μας και αλλού. Απειλούν όλη την ανθρωπότητα ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο.

Ο πόλεμος σκορπά το θάνατο, την καταστροφή, την πείνα, την προσφυγιά και την εμπορία προσώπων και οργάνων.

Ένας δε, πυρηνικός πόλεμος θα αφανίσει κάθε ζωή στον πλανήτη μας.

Στην μεγάλη απειλή, φραγμό βάζει η παγκόσμια κινητοποίηση Ειρήνης με επικεφαλής την Αριστερά.  Στη μεγαλειώδη αυτή διεθνή αντίσταση εντάσσεται και το Κίνημα Ειρήνης της Κύπρου. Με σύνθημα πορευόμαστε στο δρόμο της Ειρήνης, ο κάθε φιλειρηνιστής στις 10 Ιουνίου να δώσει βροντερό παρών έξω από τις Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι.

Στην πρώτη Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης τον Σεπτέμβρη του 1964 από το Ναό του Απόλλωνα στο Κούριο, μέχρι τη Λεμεσό, πήραν μέρος 100.000 άντρες γυναίκες και παιδιά. Αξέχαστη ηγετική ομάδα με τον Γιάγκο Ποταμίτη Πρόεδρο του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, τον ηγέτη της Αριστεράς Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου, τον μεγάλο καλλιτέχνη αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη, τον διεθνιστή Ρόμεζ Σιάντρα Ινδός Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο οποίος δεν έλειψε από καμιά πορεία ειρήνης στην Κύπρο. Στην πορεία συμμετείχαν και οι ηθοποιοί Μάνος Κατράκης, Λυκούργος Καλλέργης, ο Ιταλός στρατηγός Νίνο Πάστι, ο  Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης της Τουρκίας Ενίς Κοσκούν κ.α.

Με σταθερό σύνθημα «Έξω όλοι οι στρατοί, κατάργηση των βάσεων και αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς» διοργανώθηκαν και άλλες πορείες ειρήνης στον τόπο μας με συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

Ένα από τα επιτεύγματα του κινήματος της Ειρήνης της Κύπρου ήταν που  εκλέγηκε στο Προεδρείο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

Συνεχίζοντας την αγωνιστική παράδοση το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης με τη συμμετοχή και άλλων κινημάτων Ειρήνης, όπως, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βρετανίας του Ισραήλ, της Παλαιστίνης, της Συρίας και του Λιβάνου διοργανώνει την Κυριακή 10 Ιουνίου η ώρα 10:00π.μ. μεγάλη Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης και είμαι βέβαιος ότι θα είναι ανάλογη της ιστορίας της.  

 • Ο Δώνης Χριστοφίνης είναι Βετεράνος, πρώην Γ.Γ. του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ)

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Ο Αναστασιάδης πλέον δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες…! – Του Στέφανου ΣΤΕΦΑΝΟΥ*
  Ο Αναστασιάδης πλέον δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες…! – Του Στέφανου ΣΤΕΦΑΝΟΥ* Οι εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν αναμενόμενες και όσοι έχουν αιφνιδιαστεί σημαίνει ότι απλά δεν παρακολουθούν τα όσα ο ΓΓ του ΟΗΕ εδώ και καιρό διαμήνυε τόσο στις Εκθέσεις του όσο και διαμέσου των δηλώσεων που έκαναν οι εκπρόσωποί του. Ο ΓΓ του ΟΗΕ από πολύ νωρίς είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του. Από την Έκθεση που συνέταξε τον περασμένο Σεπτέμβρη για τα πεπραγμένα στο Κυπριακό. Εκεί με σαφήνεια διαμήνυσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία αν και εφόσον…
 • Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ε.Ε. και τις τοπικές αρχές- Του Άντρου Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ*
  Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ε.Ε. και τις τοπικές αρχές- Του Άντρου Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ* Διάλογος με τους ευρωπαίους πολίτες Μέχρι τις επερχόμενες ευρωεκλογές αναμένεται, για χάρη της έρευνας, να πραγματοποιηθούν 240 συγκεντρώσεις στα κράτη μέλη της Ε.Ε. με τη συμμετοχή 250 μελών της ΕτΠ και πάνω από 40.000 πολιτών. Στις πλείστες συγκεντρώσεις ακούγονται τόσο αρνητικά όσο και θετικά σχόλια για την Ε.Ε. Βέβαια, αυτό εξαρτάται από τη στάση, που τηρεί το εκάστοτε κράτος απέναντι στην Ε.Ε. Ωστόσο, η κύρια άποψη, που επικρατεί ανάμεσα στους πολίτες, είναι ότι η Ε.Ε. είναι απόμακρη από τα προβλήματα…
 • Οι αρχές αποδοτικής ρύθμισης στον τομέα της ενέργειας - Του Δρ Ανδρέα Πουλλικκά*
  Οι αρχές αποδοτικής ρύθμισης στον τομέα της ενέργειας - Του Δρ Ανδρέα Πουλλικκά* Γράφει: Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς, Πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου Διεθνώς η σύσταση μίας Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει την αποτελεσματική προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες τεχνολογικές εξελίξεις και τις συνθήκες της αγοράς ενέργειας. Επιπλέον, ο κατάλληλος καθορισμός και διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κυβέρνησης και της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με ρητές αναφορές στη σχετική νομοθεσία, είναι ζωτικής σημασίας για μια σωστή και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις ρύθμιση. Συνάμα, πρέπει να υπάρχει η πολιτική βούληση που θα επιτρέπει στην…
 • Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού
  Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού Του Φίλιου ΦΥΛΑΚΤΟΥ, Προέδρου της ΠΟΕΔ Είναι εξωπραγματικό, παράλογο και πολύ επικίνδυνο ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, ο πιλότος, να εγκαταλείπει τη θέση του, τα καθήκοντά του για να αναλάβει και καθήκοντα αεροσυνοδού! Η εικόνα του πιλότου που κυβερνά λίγο το αεροσκάφος, που σερβίρει και για λίγο φαγητό και στη συνέχεια καφέ στους επιβάτες, αποτυπώνει αυτό που ακριβώς συμβαίνει με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, όπου εκτός από τα διοικητικά/διευθυντικά καθήκοντα που έχουν να επιτελέσουν,…
 • Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού*
  Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού* Με αντιλήψεις παρωχημένων εποχών, «του δασκάλου της έδρας» και «αποφασίζω και διατάζω» άρχισε να ξεγυμνώνεται η Δημόσια Εκπαίδευση. Με απίστευτη προχειρότητα και χωρίς οποιαδήποτε εκπαιδευτική τεκμηρίωση. Το μοναδικό κριτήριο είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Τα χαμένα δισεκατομμύρια ευρώ στις μαύρες τρύπες, που έχουν όμως ονοματεπώνυμο, δεν τους ενοχλούν. Τα σκορπούν και χρεώνουν τους πολίτες. Τόσο απλό! Το κόστος που έχει η Εκπαίδευση, η Αγωγή και η Παιδεία των παιδιών μας και η Εκπαιδευτική Πολιτική που ακολουθείται ενοχλούν! Η πολύπλευρη ανάπτυξη των…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top