Στην ιστορία του κινήματος ειρήνης, ως μια από τις μεγαλύτερες σε συμμετοχή πέρασε η σημερινή, 8η Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης που οργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, προς τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου, αξιώνοντας την απομάκρυνσή τους από το νησί και την επικράτηση της Ειρήνης στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο.

Οι χιλιάδες κόσμου που συμμετείχαν στην Πορεία Ειρήνης, έφτασαν με λεωφορεία από όλη την Κύπρο και συγκεντρώθηκαν στο δρόμο Κολοσσίου - Ακρωτηρίου, παρά το Φασούρι ενώ ακολούθως πορεύθηκαν για 4,5 χιλιόμετρα έξω από την είσοδο των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου, όπου ενέκριναν και επέδωσαν δυο ψηφίσματα, για το Κυπριακό και την κατάσταση στην περιοχή, σε εκπρόσωπο των Βάσεων.
 Την Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης, χαιρέτησαν ο ΓΓ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνη, Θανάσης Παφίλης, ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης, Στέλιος Σοφόκλης, αλλά και εκπρόσωποι των Εθνικών Συμβουλίων Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Συρίας, της Παλαιστίνης και της Βρετανίας, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την Ύφεση και την Ειρήνη Γιώργος Λαμπράκης και ο ΓΓ της Συντεχνίας Τ/κ δασκάλων, ΚΤΟΣ, Σενέρ Ελτζίλ.
Κύριος ομιλητής ήταν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος στέλνοντας μήνυμα "αντίστασης στον ιμπεριαλισμό που μοιράζει και ξαναμοιράζει τη γη, χαράζοντας σύνορα με το αίμα των λαών", επέκρινε τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, τόσο  στο Συριακό, όσο και στο Κυπριακό.
 Συγκεκριμένα, ο κ.Κυπριανού, ανέφερε πως, την ώρα που η φρίκη του πολέμου είναι δίπλα μας, " η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού αντί να τηρήσει θέσεις αρχών, αντί να προτάξει για τους λαούς της περιοχής όσα υποτίθεται ότι έπρεπε να προτάσσει για τον Κυπριακό λαό, περί άλλων τυρβάζει".
 "Δίπλα μας η Συρία πνίγεται στο αίμα, όμως η Κυβέρνηση βυθίζεται στην ένοχη σιωπή", είπε και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση επιμένει να μην παίρνει θέση για τον πόλεμο στη Συρία, όταν το ΑΚΕΛ την καλεί να απαντήσει ξεκάθαρα για τη χρήση των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.
 Το ΑΚΕΛ, συνέχισε,  τονίζει ότι η  χρήση των Βρετανικών Βάσεων ή άλλων εγκαταστάσεων στο νησί για στρατιωτικές επιδρομές, καθιστά την Κύπρο ορμητήριο της επίθεσης και συνεπώς, μέρος του πόλεμου σε βάρος της Συρίας και του λαού της και τόνισε πως "η Κυβέρνηση Αναστασιάδη επωμίζεται την κρίσιμη ευθύνη να ξεκαθαρίσει ότι η πατρίδα μας μένει έξω από αυτό τον πόλεμο".
 Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Άντρος Κυπριανού επέκρινε τους κυβερνώντες γιατί, όπως είπε, "αντί δυστυχώς να επικεντρωθούν στο πώς θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, απλώς κάνουν δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης, κατασκευάζουν θεάματα και κατηγορούν, αν είναι δυνατόν, το ΑΚΕΛ για υιοθέτηση τουρκικών θέσεων".
 Διαμήνυσε δε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με το σενάριο της διχοτόμησης, που αποτελεί θέση της Τουρκίας και κάλεσε όσους συμβιβάστηκαν με αυτό και έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα των δυο κρατών, να το πουν τίμια και ξεκάθαρα στον κυπριακό λαό.
 Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε, τέλος, πως η σημερινή πορεία είναι ακόμα ένας κρίκος της αλυσίδας που μας ενώνει με το μέλλον, "ένα ακόμα γερό θεμέλιο της πάλης μας για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Κύπρο και στον κόσμο,  της πάλης από την οποία οι λαοί θα βγουν νικητές".

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

 Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο πρώην Πρόεδρος της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Φράνσις Βουρτς, ο οποίος ανέφερε ότι "με ένα κομμάτι να εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού, να παραμένει αποδυναμωμένο από την παρουσία δυο στρατιωτικών βάσεων, ενός εκ των κυριότερων κρατών μελών του ΝΑΤΟ και γειτνιάζουσα με την κατεστραμμένη Συρία, τον αποσταθεροποιημένο Λίβανο, την Παλαιστίνη που στενάζει υπό την Ισραηλινή κατοχή και τον εποικισμό, η Κύπρος είναι ένας τόπος όπου κατεξοχήν πρέπει να εκδηλώνεται ότι πιο ζωτικό και παγκόσμιο, η ειρήνη".
 "Ζούμε μια κρίσιμη στιγμή όπου πρέπει να κάνουμε το παν, ιδιαίτερα σε αυτήν την τόσο ευαίσθητη περιοχή και να σταματήσουμε τους κινδύνους για τη διεθνή ασφάλεια", είπε και ευχήθηκε όπως "αυτή η ωραία λαϊκή κινητοποίηση, να αποτελέσει παράδειγμα και να στείλει παντού τη θέληση για να τεθεί τέρμα στην ατιμωρησία όλων των εγκλημάτων πολέμου, να τεθεί εκτός νόμου η πολιτική ισχύος, ο πόλεμος ή η απειλή πολέμου".
 Εξάλλου, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιναντίν Γιοβάνοβιτς, έστειλε τους θερμούς χαιρετισμούς και την αλληλεγγύη του σερβικού λαού για τους αγώνες  για ειρήνη.
 Στέλνουμε, είπε, την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς της περιοχής που αγωνίζονται για ελευθερία, ενότητα, εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα και υπογράμμισε πως "οι ξένες Βάσεις δεν είναι εργαλείο ειρήνης και ανθρωπισμού, αλλά εργαλείο επεμβάσεων, πολέμου και ιμπεριαλισμού".
 Η 8η Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα έξω από την είσοδο των Βάσεων Ακρωτηρίου.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε όγκο και παλμό η Μεγάλη Πορεία Ειρήνης στο Ακρωτήρι
  Ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε όγκο και παλμό η Μεγάλη Πορεία Ειρήνης στο Ακρωτήρι Στην ιστορία του κινήματος ειρήνης, ως μια από τις μεγαλύτερες σε συμμετοχή πέρασε η σημερινή, 8η Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης που οργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, προς τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου, αξιώνοντας την απομάκρυνσή τους από το νησί και την επικράτηση της Ειρήνης στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο.
 • ΠΣΕ: Όλα έτοιμα για τη Μεγάλη Πορεία Ειρήνης – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
  ΠΣΕ: Όλα έτοιμα για τη Μεγάλη Πορεία Ειρήνης – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκαιο» έλεγε ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Ήρθε η ώρα ως κυπριακός λαός να να στείλουμε ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που αιματοκυλούν τους λαούς. Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε να τερματιστούν όλοι οι πόλεμοι, να βροντοφωνάξουμε ενάντια στη σφαγή και τους πνιγμούς αθώων παιδιών και γυναικών, ενάντια στον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να πορευτούμε στο δρόμο της ειρήνης, την…
 • Πώς οι πρόωρες εκλογές της Τουρκίας επηρεάζουν τις κατεχόμενες περιοχές στην Κύπρο
  Πώς οι πρόωρες εκλογές της Τουρκίας επηρεάζουν τις κατεχόμενες περιοχές στην Κύπρο Οι εγγεγραμμένοι Τούρκοι ψηφοφόροι στα κατεχόμενα που μπορούν να ψηφίσουν στις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία της 24ης Ιουνίου είναι 105.000, σύμφωνα με τον επικεφαλής του παραρτήματος του ΑΚΡ στα κατεχόμενα, Μεχμέτ Ντεμιρτζί.
 • Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, Λαέ, λαέ αντίσταση ξανά!
  Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, Λαέ, λαέ αντίσταση ξανά!  Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης πραγματοποίησε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, εκδήλωση διαμαρτυρίας και καταδίκης των αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει άμεσα με τρόπο μέσα από τον οποίο το Συριακό θα επιλυθεί με πολιτικά μέσα και απαιτώντας σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.
 • ΠΣΕ: Αντιπολεμική εκδήλωση για τη Συρία έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία
  ΠΣΕ: Αντιπολεμική εκδήλωση για τη Συρία έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καλεί τον κάθε φιλειρηνιστή κάτοικο Κύπρου, όπως δώσει το παρών του στην Αντιπολεμική εκδήλωση για τη Συρία που διοργανώνει το ΠΣΕ τη Δευτέρα, 16 Απριλίου, ώρα 18:00 μμ έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στη Λευκωσία.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top