Η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Τουρκία για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε η Γκάμπριελ Τσίμμερ, επικεφαλής της ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η επικεφαλής της GUE/NGL, είπε ότι "ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να ακούσουμε την θέση σας ότι τώρα είναι η ώρα να κοιτάξουμε το τι συμβαίνει στην Κύπρο, σας υποστηρίζουμε εσάς και τις ιδέες σας, τις πρωτοβουλίες σας και τη δράση σας για να ενθαρρύνουμε ειδικά την ΕΕ, τα διαφορετικά Κράτη Μέλη και φυσικά την Φεντερίκα Μογκερίνι και άλλους στην Κομισιόν να πιέσουν τις διαφορετικές πλευρές να ξεκινήσουν και πάλι διαπραγματεύσεις".
"Τις χρειαζόμαστε τις διαπραγματεύσεις" είπε η Γκάμπριελ Τσίμμερ και συμπλήρωσε: "χρειαζόμαστε τη διαδικασία και είναι σημαντική για την Κύπρο και όλη την ΕΕ".
"Έχουμε αρκετά άλλα προβλήματα και θα είναι πάρα πολύ θετικό και θα στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα το να καταφέρουμε να προχωρήσουμε στο Κυπριακό", τόνισε η Επικεφαλής της GUE/NGL. Εξήγησε δε ότι "οι πολίτες που ζουν στην Κύπρο έχουν το δικαίωμα να είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να βρεθεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση και εμείς πρέπει να πιέσουμε την Τουρκική πλευρά".

Την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

εξέφρασε ο ΓΓ. του ΑΚΕΛ στην Φ. Μογκερίνι 

Μια ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού που επισκέπτεται την έδρα των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. εξήγησε στην Φ. Μογκερίνι την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και διέγνωσε σύμπτωση απόψεων για τα θέματα των εγγυήσεων, τόσο με την ίδια όσο και με τους άλλους συνομιλητές του.
"Είχαμε σήμερα σημαντικές συναντήσεις, τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πιο σημαντική αυτή με την κ. Μογκερινι κατά τη διάρκεια της οποίας, πρέπει να πω ότι είχαμε μια πολύ ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση", δήλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και συμπλήρωσε ότι "εμείς από την δική μας πλευρά εξηγήσαμε ότι τώρα που έχουν τελειώσει οι εκλογές στην Τουρκία επιβάλλεται να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες θα βασίζονται πάνω στις αρχές όπως τις έχει καθορίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και θα στοχεύουν να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό".

"Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί στα πλαίσια μιας συμφωνίας να συνεχίσει η συνθήκη εγγύησης και πρέπει να πω ότι με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι τόσο η κ. Μογκερίνι, όσο και οι άλλοι συνομιλητές που είχαμε συμμερίζονται αυτές τις απόψεις", είπε ο Άνδρος Κυπριανού.
"Θα συνεχίσουμε τις επαφές και τις συζητήσεις και το απόγευμα και αύριο το πρωί, και αύριο το απόγευμα θα έχουμε τη συζήτηση για το Κυπριακό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας.
Ερωτηθείς για την συνάντηση με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στην Επιτροπή Εξωτερικών του ΕΚ, ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι "είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και ο ίδιος θα επισκεφθεί την Κύπρο τον ερχόμενο Δεκέμβρη και ο ίδιος συμμερίζεται πλήρως τις θέσεις που έχουμε αναπτύξει, δηλαδή ότι επιβάλλεται να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό και υποσχέθηκε ότι θα επιχειρήσει να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση και δεν μπορεί μια χώρα μέλος της ΕΕ, στα πλαίσια μιας συμφωνίας που θα γίνει να έχει εγγυήσεις από μια οποιαδήποτε τρίτη χώρα".

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Άντρος Κυπριανού:"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η δεξιά και η ακροδεξιά νιώθουν πολύ άβολα"
  Άντρος Κυπριανού:"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η δεξιά και η ακροδεξιά νιώθουν πολύ άβολα" Την ευχή όπως η περιοδεία της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για διερεύνηση του εδάφους για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, στεφθεί με επιτυχία, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Πρέπει (ο Πρόεδρος Ανασασιάδης) να απαντήσει ξεκάθαρα και πειστικά ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με στόχο τη σύντομη επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Κυπριανού…
 • Αυστηρό μήνυμα Σ.Α. ΟΗΕ: Ζητά «πραγματική πολιτική βούληση» και ετοιμότητα για τους «αναγκαίους συμβιβασμούς» από όλα τα μέρη
  Αυστηρό μήνυμα Σ.Α. ΟΗΕ: Ζητά «πραγματική πολιτική βούληση» και ετοιμότητα για τους «αναγκαίους συμβιβασμούς» από όλα τα μέρη Μήνυμα προς όλα τα μέρη στο Κυπριακό έστειλε το Σ.Α. του ΟΗΕ, καλώντας τα «να εμπλακούν ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να αδράξουν την ευκαιρία που αυτές αντιπροσωπεύουν για να οικοδομήσουν επειγόντως πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση μιας διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδιακής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Σ.Α.».
 • Παρέμβαση Ακιντζί για την αλλαγή όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  Παρέμβαση Ακιντζί για την αλλαγή όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Παρέμβαση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω επιστολής την οποία υπογράφει ως «πρόεδρος» της «τδβκ» έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Η επιστολή – με τον ασυνήθιστο τίτλο «εσώκλειστο» (enclosure) έχει ημερομηνία 2 Ιουλίου και συμπεριλαμβάνεται σε παράρτημα επιστολής του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος προωθεί με τη σειρά του επιστολή του αντιπροσώπου του ψευδοκράτους Ισμέτ Κουρούκογλου. Κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας κι όπως γράφει ο κ. Ακιντζί, αποτελεί απάντηση επιστολής που…
 • Ποιο μήνυμα μετέφερε στον Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ
  Ποιο μήνυμα μετέφερε στον Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ Προετοιμαζόμαστε για αρκετά σημαντικές βδομάδες στο προσεχές μέλλον, ανέφερε σήμερα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.
 • Η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, τονίζει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL)
  Η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, τονίζει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL) Η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Τουρκία για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε η Γκάμπριελ Τσίμμερ, επικεφαλής της ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top