Η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Τουρκία για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε η Γκάμπριελ Τσίμμερ, επικεφαλής της ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η επικεφαλής της GUE/NGL, είπε ότι "ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να ακούσουμε την θέση σας ότι τώρα είναι η ώρα να κοιτάξουμε το τι συμβαίνει στην Κύπρο, σας υποστηρίζουμε εσάς και τις ιδέες σας, τις πρωτοβουλίες σας και τη δράση σας για να ενθαρρύνουμε ειδικά την ΕΕ, τα διαφορετικά Κράτη Μέλη και φυσικά την Φεντερίκα Μογκερίνι και άλλους στην Κομισιόν να πιέσουν τις διαφορετικές πλευρές να ξεκινήσουν και πάλι διαπραγματεύσεις".
"Τις χρειαζόμαστε τις διαπραγματεύσεις" είπε η Γκάμπριελ Τσίμμερ και συμπλήρωσε: "χρειαζόμαστε τη διαδικασία και είναι σημαντική για την Κύπρο και όλη την ΕΕ".
"Έχουμε αρκετά άλλα προβλήματα και θα είναι πάρα πολύ θετικό και θα στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα το να καταφέρουμε να προχωρήσουμε στο Κυπριακό", τόνισε η Επικεφαλής της GUE/NGL. Εξήγησε δε ότι "οι πολίτες που ζουν στην Κύπρο έχουν το δικαίωμα να είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να βρεθεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση και εμείς πρέπει να πιέσουμε την Τουρκική πλευρά".

Την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

εξέφρασε ο ΓΓ. του ΑΚΕΛ στην Φ. Μογκερίνι 

Μια ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού που επισκέπτεται την έδρα των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. εξήγησε στην Φ. Μογκερίνι την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και διέγνωσε σύμπτωση απόψεων για τα θέματα των εγγυήσεων, τόσο με την ίδια όσο και με τους άλλους συνομιλητές του.
"Είχαμε σήμερα σημαντικές συναντήσεις, τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πιο σημαντική αυτή με την κ. Μογκερινι κατά τη διάρκεια της οποίας, πρέπει να πω ότι είχαμε μια πολύ ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση", δήλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και συμπλήρωσε ότι "εμείς από την δική μας πλευρά εξηγήσαμε ότι τώρα που έχουν τελειώσει οι εκλογές στην Τουρκία επιβάλλεται να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες θα βασίζονται πάνω στις αρχές όπως τις έχει καθορίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και θα στοχεύουν να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό".

"Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί στα πλαίσια μιας συμφωνίας να συνεχίσει η συνθήκη εγγύησης και πρέπει να πω ότι με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι τόσο η κ. Μογκερίνι, όσο και οι άλλοι συνομιλητές που είχαμε συμμερίζονται αυτές τις απόψεις", είπε ο Άνδρος Κυπριανού.
"Θα συνεχίσουμε τις επαφές και τις συζητήσεις και το απόγευμα και αύριο το πρωί, και αύριο το απόγευμα θα έχουμε τη συζήτηση για το Κυπριακό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας.
Ερωτηθείς για την συνάντηση με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στην Επιτροπή Εξωτερικών του ΕΚ, ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι "είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και ο ίδιος θα επισκεφθεί την Κύπρο τον ερχόμενο Δεκέμβρη και ο ίδιος συμμερίζεται πλήρως τις θέσεις που έχουμε αναπτύξει, δηλαδή ότι επιβάλλεται να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό και υποσχέθηκε ότι θα επιχειρήσει να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση και δεν μπορεί μια χώρα μέλος της ΕΕ, στα πλαίσια μιας συμφωνίας που θα γίνει να έχει εγγυήσεις από μια οποιαδήποτε τρίτη χώρα".

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Κοτζιάς και Λουτ συναντώνται στην Αθήνα ενώ εκκρεμεί συναντήσεις με Λονδίνο και Βρυξέλλες
  Κοτζιάς και Λουτ συναντώνται στην Αθήνα ενώ εκκρεμεί συναντήσεις με Λονδίνο και Βρυξέλλες Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντάται σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών και ο κ. Κοτζιάς θα αναπτύξει στην κ. Λουτ τις θέσεις της Αθήνας σχετικά με τη συνέχιση της διαδικασίας στο Κυπριακό.
 • ΟΖΕΡΣΑΪ: Αν η ε/κ πλευρά κάνει εξορύξεις φυσικού αερίου, θα κάνει το ίδιο και η τ/κ πλευρά
  ΟΖΕΡΣΑΪ: Αν η ε/κ πλευρά κάνει εξορύξεις φυσικού αερίου, θα κάνει το ίδιο και η τ/κ πλευρά Το Κυπριακό περνά από κρίσιμη καμπή, σύμφωνα με τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» και «υπουργό εξωτερικών» στα κατεχόμενα, Κουντρέτ Οζερσάι, σημειώνοντας ότι, με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος διέρχεται μία περίοδο στρατηγικής σημασίας.
 • Τι προτείνει ο Τσαβούσογλου για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό
  Τι προτείνει ο Τσαβούσογλου για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό «Σε αυτή την φάση πιστεύουμε ότι θα ήταν καλή ιδέα για τις δύο πλευρές και τους εγγυητές να συζητήσουν ανεπίσημα τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε και να συμφωνήσουμε επακριβώς στα θέματα που θα διαπραγματευτούμε», δήλωσε ο Τούρκος Yπουργός Εξωτερικών αναφορικά με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
 • Εξελίξεις το Φθινόπωρο στο Κυπριακό, αναμένει η Κυβέρνηση
  Εξελίξεις το Φθινόπωρο στο Κυπριακό, αναμένει η Κυβέρνηση Η κυβέρνηση αναμένει όπως το Φθινόπωρο, έρθουν εξελίξεις οι οποίες θα επιτρέψουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν και που θα φέρουν ουσιαστικές αλλαγές στις θέσεις της Τουρκίας στα ζητήματα της ασφάλειας και της λειτουργικότητας της λύσης.
 • ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τουρκική μεθόδευση οι συζητήσεις για «βελούδινο διαζύγιο» στην Κύπρο
  ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τουρκική μεθόδευση οι συζητήσεις για «βελούδινο διαζύγιο» στην Κύπρο  "Το πλαίσιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ (το επονομασθέν πλαίσιο Γκουτέρες) θα μπορούσε με καλή πίστη και πολιτική βούληση να οδηγήσει σε στρατηγική συμφωνία, που να δώσει αποφασιστική ώθηση στην προσπάθεια για λύση", δηλώνει ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top