Σε προηγούμενo άρθρο μου κατέγραψα διεξοδικά νομίζω τις σκέψεις μου γύρω από τα τεκταινόμενα στη παιδεία. Το λέω αυτό γιατί εδώ πολύ επιγραμματικά θα υποστηρίξω τι νομίζω σωστό να γίνει τώρα.

Αν ήμουν λοιπόν συνδικαλιστής και γνωρίζοντας πως όλα ελέχθησαν, πλην του πως θα στήσουμε παιδεία (τι διδάσκουμε δηλαδή, πως το διδάσκουμε και ποιοι το διδάσκουν). Έχοντας αυτό ακριβώς ως εκκίνηση, ως πρωτεύων θα έκανα την ακόλουθη κίνηση.

Yπό τον ένα και αδιαπραγμάτευτο όρο. Ότι ξεκινά άμεσα ένας διάλογος για την ουσία της παιδείας. Υπ’ αυτό τον αδιαπραγμάτευτο  όρο  θα αποδεχόμουν τερματισμό των απεργιακών μέτρων. Ένας διάλογος με ημερομηνία λήξης με στόχο να πετύχουμε τα καλύτερα. Μπορούν κάποιοι να δεχτούν πως όχι αυτό το μάθημα αλλά το άλλο είναι πιο σωστό να μπει στην ύλη; Μπορεί να γίνει αποδεκτό πως πρέπει να συζητήσουμε πως γίνεται κάποιος εκπαιδευτικός; Επειδή γνωρίζω πως αυτή είναι η έγνοια της μεγάλης και σκληρά εργαζόμενης πλειοψηφίας καθηγητών και δασκάλων κατανοώ πως τα πράγματα είναι και στα δικά σας χέρια.

Επιπρόσθετα μπορεί αυτή η κυβέρνηση να αποδεχτεί πως το δημόσιο σχολείο είναι η μήτρα της κοινωνίας και πως πρέπει ουσιωδώς να στηριχτεί; Αν δυσκολευόμαστε με τον διάλογο ας ξαναδιαβάσουμε την πρόταση των κληθέντων επτά σοφών και ας την υιοθετήσουμε επιτέλους. Υπάρχουν άνθρωποι να υποστηρίξουν; Αλλιώτικα όπως κατέγραψα και στο άρθρο στο οποίο αναφέρθηκα στην αρχή, αυτή η συζήτηση θα λήξει με τον άλφα η βήτα τρόπο αλλά θα μας μείνουν άλυτα τα μεγάλα και τα ουσιώδη.

Δυστυχώς για να προχωρήσει κάτι χρειάζονται τέσσερα τουλάχιστον δομικά υλικά. Χρειάζεται να θέλουμε, να ξέρουμε, και να μπορούμε. Και το τέταρτο; Χρειαζόμαστε κοινό όραμα. Μπορεί ένας ηγέτης να τα γεννήσει όλα αυτά να τα μεταλαμπαδεύσει και να τα κάνει πράξη; Η απάντηση μου είναι πως από μόνος του δεν μπορεί. Χρειάζεστε και εσείς.

Χρειαζόμαστε κοινό όραμα και για να υπάρξει αυτό είναι ανάγκη να υπάρχει παιδεία. Ίσως είμαστε σε φαύλο κύκλο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν απ’ αυτό ακριβώς. Με εκατέρωθεν συμβιβαστικές κινήσεις να καταλήξουμε σ΄ αυτό που ονομάζω κοινό όραμα .

 Ο συμβιβασμός είναι αρετή της δημοκρατίας.

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού - Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ
  Συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού - Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ* Συζητάμε και πάλι για το μέλλον της Ευρώπης αλλά δυστυχώς η εκτίμηση παραμείνει η ίδια. Η κατάσταση στην Ένωση οξύνεται συνεχώς και καθημερινά βαθαίνει η οικονομική, πολιτική και θεσμική κρίση, ενώ αυξάνεται δραματικά και το δημοκρατικό έλλειμμα της Ένωσης. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν, αν και απέτυχαν, συνεχίζουν να προωθούνται και να θεσμοθετούνται με αποτέλεσμα οι λαοί να οδηγούνται στην ανεργία και στην φτωχοποίηση.
 • Ύποπτη η σιωπή σας κ. Πρόεδρε, πίσω από τις επικεφαλίδες της «αποκεντρωμένης»… - Της Σταύρης ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΟΥ*
  Ύποπτη η σιωπή σας κ. Πρόεδρε, πίσω από τις επικεφαλίδες της «αποκεντρωμένης»… - Της Σταύρης ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΟΥ* Της Σταύρης ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΟΥ* «Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη… παράνομη εισβολή, κατοχή, αγώνες και διεκδικήσεις, σχέδια λύσης, κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματεύσεις και σημαντικές συγκλίσεις, διασκέψεις στην Ελβετία με υιοθέτηση για πρώτη φορά από τη διεθνή κοινότητα της Ε/Κ απαίτησης για τερματισμό της Συνθήκης Εγγύησης και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων, μα προτού δοκιμάσουμε καταληκτικά τις προθέσεις της Τουρκίας θυμηθήκαμε τον Καβάφη: και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους; Κάπως έτσι, το τελευταίο μίλι για να δοκιμαστεί καταληκτικά η προοπτική της επανένωσης της…
 • Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Λακκοτρύπης να πληρώσουν το λογαριασμό… - Του Λάμπρου Λάμπρου
  Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Λακκοτρύπης να πληρώσουν το λογαριασμό… - Του Λάμπρου Λάμπρου Του Λάμπρου ΛΑΜΠΡΟΥ* Για να χρησιμοποιήσουμε μια πολύ γνωστή ρήση των στελεχών του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης, ο καθένας πρέπει να κρίνεται από το αποτέλεσμα της πολιτικής του. Ποιο είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης όσον αφορά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας; Το κόστος ανεβαίνει συνεχώς, δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία προοπτική για επίλυση του προβλήματος και η κυπριακή κοινωνία υποφέρει καθημερινά και ταλαιπωρείται.
 • Το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης – Του Κώστα ΚΩΣΤΑ
  Το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης – Του Κώστα ΚΩΣΤΑ Του Κώστα ΚΩΣΤΑ* Δικαιολογημένα οι πολίτες τις τελευταίες μέρες αντιδρούν έντονα για το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουν. Ποιά είναι όμως η ευθύνη της Αρχής Ηλεκτρισμού και ποιές οι ευθύνες της κυβέρνησης; Η ΑΗΚ εδώ και χρόνια ζητά από την κυβέρνηση να την προμηθεύσει με φυσικό αέριο (ΦΑ) για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος αγοράς καυσίμων αλλά και να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων.
 • Προσωπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Π.Σ.Α.Ι.) - Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιεί η Τεχνική Σχολή Πάφου
  Προσωπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Π.Σ.Α.Ι.) - Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιεί η Τεχνική Σχολή Πάφου Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία* Το «Προσωπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων» (Π.Σ.Α.Ι.) αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την κοινωνική, συναισθηματική και εκπαιδευτική εξέλιξη ενός μαθητή. Το εργαλείο αυτό πρόκειται να χορηγηθεί στους μαθητές που φοιτούν στο Α΄ Έτος της Τεχνικής Σχολής Πάφου, ξεκινώντας από την τρέχουσα σχολική χρονιά.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top