Η Τεχνική Σχολή Πάφου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Τα τελευταία εφτά χρόνια, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στην Τεχνική Εκπαίδευση στην  Πάφο έχει αυξηθεί κατά 37%. Μάλιστα, η εισδοχή σε μερικούς από τους κλάδους, απαιτεί πολύ καλούς έως και άριστους βαθμούς. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των μαθητών που πετυχαίνουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, έχει αυξηθεί σημαντικά. Επιπρόσθετα,  για επτά συνεχή έτη εφαρμόζεται το πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων(το πρόγραμμα εφαρμόζεται στα μαθήματα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά, και Φυσική) για τους μαθητές Α΄ έτους πρακτικής κατεύθυνσης. Στόχος των μαθημάτων αυτών είναι, πρωτίστως η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των μαθητών, αλλά και η βελτίωση των βασικών τους γνώσεων. Τα αποτελέσματα μετά από την ανάλυση των δεδομένων και τη σύγκριση του αρχικού διαγνωστικού δοκιμίου με το τελικό, δείχνουν την εξελικτική πρόοδο των μαθητών που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 42%.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την Ο.Α.Π.  (Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του Υ.Π.&Π.) και ειδικού συνεργάτη παρέχεται εξειδικευμένη βοήθεια σε δώδεκα μαθητές ετησίως, οι οποίοι χρήζουν βοήθειας, λόγω ειδικών κριτηρίων. Οι εγγραφές των μαθητών στο σχολείο, οι απουσίες τους, τα διαγωνίσματα και οι καταγγελίες καταγράφονται ηλεκτρονικά. Η ηλεκτρονική καταγραφή των απουσιών παρέχει τη δυνατότητα στο σχολείο για άμεση ενημέρωση των γονέων. Ταυτόχρονα, παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου και τήρησης στατιστικών στοιχείων, ώστε να ενεργούμε άμεσα για τη βελτίωση των διαδικασιών προς όφελος των μαθητών. Το προσωπικό ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών και των Βοηθών Διευθυντών είναι καθημερινό και συνεχές. Το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται καθημερινά με ποικίλους τρόπους, μέσα από προσωπικές συζητήσεις με τους μαθητές και την παροχή εξατομικευμένης στήριξης.

Βασική φιλοσοφία στην Τεχνική Σχολή Πάφου δεν είναι  η τιμωρία, αλλά η επιβράβευση των μαθητών. Όλοι κατανοούμε ότι, όταν μας επιβραβεύουν και δίνεται έμφαση στα θετικά, τόσο περισσότερο προσπαθούμε να τα επαναλάβουμε, ώστε να μας επιβραβεύσουν ξανά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θετικής κουλτούρας τόσο μεταξύ των μαθητών, αλλά και μεταξύ των εκπαιδευτικών. Για το σκοπό αυτό έχουν βραβευτεί σε ειδική τελετή οι άριστοι μαθητές της σχολής μας για το Α΄ τετράμηνο.

Αναφέροντας τα πιο πάνω, δεν υπονοούμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα ή ότι έχουμε βρει τη μαγική φόρμουλα. Άλλωστε, δεν πιστεύουμε ούτε σε έτοιμες, ούτε σε μαγικές λύσεις. Πιστεύουμε, ωστόσο στη συνεργασία, στην καλλιέργεια υπευθυνότητας, στη θετική σκέψη και κυρίως, στην άμεση επίλυση των προβλημάτων. Πιστεύουμε, ακόμη, στις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτουν τα παιδιά αυτά. Γνωρίζουμε ότι έχουν απεριόριστες ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις και μπορούν να μας εκπλήξουν ευχάριστα.  Άλλωστε, το αποδεικνύουν συχνά, τόσο με τις επιτυχίες τους σε Παγκύπριους διαγωνισμούς, όσο και με τα αποτελέσματά τους στις Παγκύπριες εξετάσεις, τα οποία κάθε χρόνο βελτιώνονται σημαντικά.

 

Φυσικά, όλα αυτά δεν έχουν προκύψει χωρίς προσπάθεια αλλά ούτε και τυχαία. Έχουν προκύψει, γιατί στηριζόμαστε σε τρεις βασικούς άξονες: στη συνεργασία, στον άριστο προγραμματισμό και οργάνωση και τέλος, στη σκληρή και συστηματική δουλειά που επιτελείται από τους εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση του σχολείου. Από την αρχή τίθενται ξεκάθαροι στόχοι, αλλά κυρίως γίνεται προγραμματισμός των ενεργειών και των δράσεων, τις οποίες θα κάνουμε, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους που θέτουμε. Για την επίτευξη των πιο πάνω  στόχων, εκτελούμε συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις μέσα από τις ομάδες εργασίας και ακολουθούμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. 

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, είναι πολλά και δύσκολα. Αυτό ακριβώς, όμως, είναι και το πλεονέκτημά μας. Δηλαδή, οι δυσκολίες αποτελούν για εμάς χρυσές ευκαιρίες για βελτίωση και ανάπτυξη. Συνεχώς προσπαθούμε και κάνουμε πράξη αυτό που έχει αναφέρει ο Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας, William Arthur Ward. «Οι δυσκολίες κάνουν κάποιους ανθρώπους να σπάνε. Άλλους να σπάνε ρεκόρ». Η προσπάθειά μας είναι και θα είναι συνεχής, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα παιδιά μας χρειάζονται βοήθεια και εμείς έχουμε ταχθεί να τους προσφέρουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε.    

 • Ο Θεόδωρος (Άκης) Φ. Ηλία είναι Διευθυντής της Τεχνικής Σχολής Πάφου

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού - Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ
  Συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού - Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ* Συζητάμε και πάλι για το μέλλον της Ευρώπης αλλά δυστυχώς η εκτίμηση παραμείνει η ίδια. Η κατάσταση στην Ένωση οξύνεται συνεχώς και καθημερινά βαθαίνει η οικονομική, πολιτική και θεσμική κρίση, ενώ αυξάνεται δραματικά και το δημοκρατικό έλλειμμα της Ένωσης. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν, αν και απέτυχαν, συνεχίζουν να προωθούνται και να θεσμοθετούνται με αποτέλεσμα οι λαοί να οδηγούνται στην ανεργία και στην φτωχοποίηση.
 • Ύποπτη η σιωπή σας κ. Πρόεδρε, πίσω από τις επικεφαλίδες της «αποκεντρωμένης»… - Της Σταύρης ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΟΥ*
  Ύποπτη η σιωπή σας κ. Πρόεδρε, πίσω από τις επικεφαλίδες της «αποκεντρωμένης»… - Της Σταύρης ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΟΥ* Της Σταύρης ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΟΥ* «Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη… παράνομη εισβολή, κατοχή, αγώνες και διεκδικήσεις, σχέδια λύσης, κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματεύσεις και σημαντικές συγκλίσεις, διασκέψεις στην Ελβετία με υιοθέτηση για πρώτη φορά από τη διεθνή κοινότητα της Ε/Κ απαίτησης για τερματισμό της Συνθήκης Εγγύησης και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων, μα προτού δοκιμάσουμε καταληκτικά τις προθέσεις της Τουρκίας θυμηθήκαμε τον Καβάφη: και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους; Κάπως έτσι, το τελευταίο μίλι για να δοκιμαστεί καταληκτικά η προοπτική της επανένωσης της…
 • Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Λακκοτρύπης να πληρώσουν το λογαριασμό… - Του Λάμπρου Λάμπρου
  Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Λακκοτρύπης να πληρώσουν το λογαριασμό… - Του Λάμπρου Λάμπρου Του Λάμπρου ΛΑΜΠΡΟΥ* Για να χρησιμοποιήσουμε μια πολύ γνωστή ρήση των στελεχών του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης, ο καθένας πρέπει να κρίνεται από το αποτέλεσμα της πολιτικής του. Ποιο είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης όσον αφορά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας; Το κόστος ανεβαίνει συνεχώς, δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία προοπτική για επίλυση του προβλήματος και η κυπριακή κοινωνία υποφέρει καθημερινά και ταλαιπωρείται.
 • Το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης – Του Κώστα ΚΩΣΤΑ
  Το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης – Του Κώστα ΚΩΣΤΑ Του Κώστα ΚΩΣΤΑ* Δικαιολογημένα οι πολίτες τις τελευταίες μέρες αντιδρούν έντονα για το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουν. Ποιά είναι όμως η ευθύνη της Αρχής Ηλεκτρισμού και ποιές οι ευθύνες της κυβέρνησης; Η ΑΗΚ εδώ και χρόνια ζητά από την κυβέρνηση να την προμηθεύσει με φυσικό αέριο (ΦΑ) για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος αγοράς καυσίμων αλλά και να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων.
 • Προσωπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Π.Σ.Α.Ι.) - Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιεί η Τεχνική Σχολή Πάφου
  Προσωπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Π.Σ.Α.Ι.) - Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιεί η Τεχνική Σχολή Πάφου Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία* Το «Προσωπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων» (Π.Σ.Α.Ι.) αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την κοινωνική, συναισθηματική και εκπαιδευτική εξέλιξη ενός μαθητή. Το εργαλείο αυτό πρόκειται να χορηγηθεί στους μαθητές που φοιτούν στο Α΄ Έτος της Τεχνικής Σχολής Πάφου, ξεκινώντας από την τρέχουσα σχολική χρονιά.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top