Του Δώνη Χριστοφίνη*

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με εκπροσώπους, τους Τραμπς, Νετανιάχου κι άλλους, εντείνουν το μακελειό στην περιοχή μας και αλλού. Απειλούν όλη την ανθρωπότητα ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο.

Ο πόλεμος σκορπά το θάνατο, την καταστροφή, την πείνα, την προσφυγιά και την εμπορία προσώπων και οργάνων.

Ένας δε, πυρηνικός πόλεμος θα αφανίσει κάθε ζωή στον πλανήτη μας.

Στην μεγάλη απειλή, φραγμό βάζει η παγκόσμια κινητοποίηση Ειρήνης με επικεφαλής την Αριστερά.  Στη μεγαλειώδη αυτή διεθνή αντίσταση εντάσσεται και το Κίνημα Ειρήνης της Κύπρου. Με σύνθημα πορευόμαστε στο δρόμο της Ειρήνης, ο κάθε φιλειρηνιστής στις 10 Ιουνίου να δώσει βροντερό παρών έξω από τις Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι.

Στην πρώτη Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης τον Σεπτέμβρη του 1964 από το Ναό του Απόλλωνα στο Κούριο, μέχρι τη Λεμεσό, πήραν μέρος 100.000 άντρες γυναίκες και παιδιά. Αξέχαστη ηγετική ομάδα με τον Γιάγκο Ποταμίτη Πρόεδρο του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, τον ηγέτη της Αριστεράς Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου, τον μεγάλο καλλιτέχνη αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη, τον διεθνιστή Ρόμεζ Σιάντρα Ινδός Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο οποίος δεν έλειψε από καμιά πορεία ειρήνης στην Κύπρο. Στην πορεία συμμετείχαν και οι ηθοποιοί Μάνος Κατράκης, Λυκούργος Καλλέργης, ο Ιταλός στρατηγός Νίνο Πάστι, ο  Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης της Τουρκίας Ενίς Κοσκούν κ.α.

Με σταθερό σύνθημα «Έξω όλοι οι στρατοί, κατάργηση των βάσεων και αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς» διοργανώθηκαν και άλλες πορείες ειρήνης στον τόπο μας με συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

Ένα από τα επιτεύγματα του κινήματος της Ειρήνης της Κύπρου ήταν που  εκλέγηκε στο Προεδρείο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

Συνεχίζοντας την αγωνιστική παράδοση το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης με τη συμμετοχή και άλλων κινημάτων Ειρήνης, όπως, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βρετανίας του Ισραήλ, της Παλαιστίνης, της Συρίας και του Λιβάνου διοργανώνει την Κυριακή 10 Ιουνίου η ώρα 10:00π.μ. μεγάλη Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης και είμαι βέβαιος ότι θα είναι ανάλογη της ιστορίας της.  

 • Ο Δώνης Χριστοφίνης είναι Βετεράνος, πρώην Γ.Γ. του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ)

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού - Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ
  Συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού - Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ* Συζητάμε και πάλι για το μέλλον της Ευρώπης αλλά δυστυχώς η εκτίμηση παραμείνει η ίδια. Η κατάσταση στην Ένωση οξύνεται συνεχώς και καθημερινά βαθαίνει η οικονομική, πολιτική και θεσμική κρίση, ενώ αυξάνεται δραματικά και το δημοκρατικό έλλειμμα της Ένωσης. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν, αν και απέτυχαν, συνεχίζουν να προωθούνται και να θεσμοθετούνται με αποτέλεσμα οι λαοί να οδηγούνται στην ανεργία και στην φτωχοποίηση.
 • Ύποπτη η σιωπή σας κ. Πρόεδρε, πίσω από τις επικεφαλίδες της «αποκεντρωμένης»… - Της Σταύρης ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΟΥ*
  Ύποπτη η σιωπή σας κ. Πρόεδρε, πίσω από τις επικεφαλίδες της «αποκεντρωμένης»… - Της Σταύρης ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΟΥ* Της Σταύρης ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΟΥ* «Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη… παράνομη εισβολή, κατοχή, αγώνες και διεκδικήσεις, σχέδια λύσης, κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματεύσεις και σημαντικές συγκλίσεις, διασκέψεις στην Ελβετία με υιοθέτηση για πρώτη φορά από τη διεθνή κοινότητα της Ε/Κ απαίτησης για τερματισμό της Συνθήκης Εγγύησης και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων, μα προτού δοκιμάσουμε καταληκτικά τις προθέσεις της Τουρκίας θυμηθήκαμε τον Καβάφη: και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους; Κάπως έτσι, το τελευταίο μίλι για να δοκιμαστεί καταληκτικά η προοπτική της επανένωσης της…
 • Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Λακκοτρύπης να πληρώσουν το λογαριασμό… - Του Λάμπρου Λάμπρου
  Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Λακκοτρύπης να πληρώσουν το λογαριασμό… - Του Λάμπρου Λάμπρου Του Λάμπρου ΛΑΜΠΡΟΥ* Για να χρησιμοποιήσουμε μια πολύ γνωστή ρήση των στελεχών του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης, ο καθένας πρέπει να κρίνεται από το αποτέλεσμα της πολιτικής του. Ποιο είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης όσον αφορά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας; Το κόστος ανεβαίνει συνεχώς, δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία προοπτική για επίλυση του προβλήματος και η κυπριακή κοινωνία υποφέρει καθημερινά και ταλαιπωρείται.
 • Το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης – Του Κώστα ΚΩΣΤΑ
  Το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης – Του Κώστα ΚΩΣΤΑ Του Κώστα ΚΩΣΤΑ* Δικαιολογημένα οι πολίτες τις τελευταίες μέρες αντιδρούν έντονα για το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουν. Ποιά είναι όμως η ευθύνη της Αρχής Ηλεκτρισμού και ποιές οι ευθύνες της κυβέρνησης; Η ΑΗΚ εδώ και χρόνια ζητά από την κυβέρνηση να την προμηθεύσει με φυσικό αέριο (ΦΑ) για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος αγοράς καυσίμων αλλά και να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων.
 • Προσωπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Π.Σ.Α.Ι.) - Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιεί η Τεχνική Σχολή Πάφου
  Προσωπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Π.Σ.Α.Ι.) - Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιεί η Τεχνική Σχολή Πάφου Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία* Το «Προσωπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων» (Π.Σ.Α.Ι.) αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την κοινωνική, συναισθηματική και εκπαιδευτική εξέλιξη ενός μαθητή. Το εργαλείο αυτό πρόκειται να χορηγηθεί στους μαθητές που φοιτούν στο Α΄ Έτος της Τεχνικής Σχολής Πάφου, ξεκινώντας από την τρέχουσα σχολική χρονιά.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top